Hedendaagse Israëlische en Joodse schrijvers

Leesgroep

In de leeskring lezen wij vóór iedere bijeenkomst een boek. Tijdens de bijeenkomst bespreken we de auteur, het boek, de context en - natuurlijk - wat we van het boek vonden.
De deelnemers zorgen zelf voor de boeken.
Dit jaar bespreken wij:

7 februari 2022

Het beloofde leven – Femmetje de Wind (Nederlands, 2020) 324 pagina’s

Een roman over Sophie, die omwille van haar grote liefde Max besluit orthodox joods te worden. Max’ familie wil hem n.l. alleen getrouwd zien met een echte joodse vrouw. Ze reist af naar een meisjes-jeshive in Jeruzalem.

Auteur Femmetje de Wind is bij de bijeenkomst aanwezig. De voertaal is Nederlands.

7 maart 2022

Dossier Grete Weisbrot – Miriam Dubi (Israëlisch, 2020) 204 pagina’s

Hoofdpersonen Grete Weisbrot – een oudere dame die vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland vluchtte – en Raffie Alfasie – maatschappelijk werker, benaderen de wereld elk vanuit hun eigen subcultuur. Een roman die op verrassende wijze een beeld schetst van de Iraëlische maatschappij medio jaren tachtig en de verhoudingen tussen Asjkenazim en oriëntaalse joden en Israëlische Arabieren.

Auteur Miriam Dubi is vanuit Israël bij de bijeenkomst aanwezig. De voertaal is Nederlands.

4 april 2022

Het leven speelt met mij – David Grossman (Israëlisch, 2020, vertaling Ruben Verhasselt), 256 pagina’s

Het geromantiseerde verhaal van de joodse Vera die met een Servische man trouwt. Miloš. Ze hebben een dochtertje, Nina. Begin jaren vijftig sterft Miloš, belandt Vera in een strafkamp en blijft Nina alleen achter. Een verhaal over het effect van trauma’s op de omgeving.

2 mei 2022

Judas – Amos Oz (Israëlisch, 2015, vertaling Hilde Pach) 400 pagina’s

Een verhaal over verraad en heldendaden, opgetekend tegen de achtergrond van Jeruzalem van eind jaren vijftig, een verdeelde stad vol littekens. Sjmoeël gesjeesde student die zich verdiepte in Judas praat met zijn werkgever, de oude Gersjom Wald, over geschiedenis, zionisme en het conflict tussen Joden en Arabieren. Een verhaal over verraad en heldenmoed, de jonge Israëlische staat en de verhouding van Joden tot het christendom.

Vertaalster Hilde Pach is bij de bijeenkomst aanwezig. Ze zal een inleiding verzorgen op Oz’ werk en oeuvre. De voertaal is Nederlands.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.