Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Ontdek Joods Tiel

Wandeling

Ontdek Joods Tiel
cursusnummer
8048
plaats
Tiel
datum
1x op zondag
17 mei 2020
tijd
11.00-13.00 uur
kosten
€ 18,00

Sinds de Middeleeuwen wonen er Joden in Tiel. In de eerste helft van de negentiende eeuw groeide de Joodse gemeenschap hier snel.
Onder leiding van de gids, Pierre van der Schaaf, starten we onze wandeling in de Rechtbankstraat, vlakbij de plaats waar de enige door de nazi's vermoorde Joodse Tielenaar die uiteindelijk een eigen graf kreeg, als represaillemaatregel werd gefusilleerd. We lopen door het voormalige Joodse centrum, waar ooit de synagoge (nu moskee), de Joodse school en de woning van de rebbes stonden. Boven de poort die toegang gaf tot het gangetje naar sjoel werd op 3 mei 1996 het monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse Tielenaren onthuld. We lopen langs diverse huizen, onder andere in het Jodenstraatje, waar ooit Joden woonden. Succesvolle en minder succesvolle Joden, die door de verhalen van Pierre van der Schaaf als het ware weer een gezicht krijgen. We eindigen onze wandeling op de Joodse begraafplaats, waar in het metaheerhuisje een expositie is ingericht over het Joodse Tiel van weleer. Op deze begraafplaats staat ook het in 1950 onthulde monument ter herinnering aan de in de oorlog vermoorde leden van de Joodse Gemeente Tiel.

Op de terugweg naar het startpunt kan een bezoek worden gebracht aan het speciaal vervroegd voor Crescas geopende Flipje- en Streekmuseum, waar vitrines staan met bewaard gebleven Joods erfgoed en een bijzondere expositie te bewonderen is met schilderijen van de Joodse Tielse kunstenaar Mozes Cohen (1901-1942).


Pierre van der Schaaf (1945) was uitvoerend musicus en docent (viool, altviool en orkestdirectie), bekleedde managementfuncties binnen de muzieksector (1977 - 1992) en de overheid (1992 - 2002) en was van 2002 - 2012 binnen de non-profit sector actief als adviseur en interimmanager.
Geïnteresseerd in de Joodse historie werd hij medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Joodse begraafplaats (1827) in Tiel. Daarnaast doet hij historisch onderzoek en ontsluit de verworven informatie voor publiek en zet hij zich in voor het behoud van het Tielse Joodse erfgoed. Verder verzorgt hij lezingen en publicaties (2019: de brochure 'Stolpersteine, de blijvende herinnering aan Joods Tiel').

docent: Pierre van der Schaaf


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Ontdek Joods Tiel

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'