inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Oude Joodse tradities uit de Talmoed in een moderne jas

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Oude Joodse tradities uit de Talmoed in een moderne jas
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7935
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
14 oktober 2018
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Pionier Jacob de Leeuwe vertaalde voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis de Talmoed, de eeuwenoude mondelinge verklaringen uit de Tora die later zijn opgeschreven. De uit 13.000 pagina's bestaande Talmoed is door De Leeuwe in drie delen vertaald. Het onbegonnen monnikenwerk begon al op zijn veertiende, toen hij het eerste stuk uit de Talmoed vertaalde.
In de voordracht 'Oude Joodse tradities uit de Talmoed in een moderne jas' geeft De Leeuwe een verrassende moderne uitleg en interpretatie van oude Bijbelse teksten op basis van de discussies in de Talmoed. Er worden voorbeelden gegeven van Talmoedische oplossingen voor moderne problematiek als genderproblemen, homoseksualiteit, wetenschap en filosofie, geboren worden en sterven. 


Jacob de Leeuwe (1950) is arts en een afstammeling van Rabbi Betsalel Löw uit Praag, schrijver van mystieke werken en verhandelingen over het jodendom. Jacob treedt in de voetsporen van zijn voorouders als kenner van de Joodse traditie. Hij studeerde Talmoed, onder andere bij rabbijn Ralbag, en vertaalde het Talmoedtraktaat Berachot en Taäniet, inclusief Rasji en eigen annotaties in het Nederlands. Verder vervulde hij diverse voorgangersfuncties binnen de Joodse gemeenschap en geeft hij cursussen en lezingen over jodendom en Joodse traditie. Recent verscheen een TV documentaire "de sleutel van het leven" door Lex Bolle, cineast over zijn leven en werken.

docent: Jacob de Leeuwe


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Oude Joodse tradities uit de Talmoed in een moderne jas

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Tora en daarna'