sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Opperrabbijn Schuster

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Opperrabbijn Schuster
cursusnummer
7830
docent
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
22 april 2018
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00
docent: Bart Wallet
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

De laatste hoeder van de Nederlandse tradities? Opperrabbijn Aron Schuster en de religieuze wederopbouw na 1945.

Niet alleen door de synagoge aan de Obrechtstraat, die zijn naam draagt, ook in gesprekken duikt de herinnering aan opperrabbijn Aron Schuster nog regelmatig op. Als opperrabbijn van 1954 tot 1969 drukte hij een groot stempel op Joods Amsterdam en breder: Joods Nederland. Zijn halachische (Joods-juridische) besluiten zijn deels nog altijd richtgevend voor de Asjkenazische gemeenten. In deze lezing zal op grond van zijn recent aan het 'Institute for Research of Dutch Jewry' (Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem) overgedragen archief, een nieuw beeld geschetst worden van deze opperrabbijn en de uitdagingen waarmee hij in de wederopbouwfase na 1945 werd geconfronteerd. De stichting van de staat Israël, de opkomst van de Liberaal Joodse Gemeente, de trend om aan jesjiewot te gaan studeren, de export van kosjer voedsel - het waren allemaal thema's waarmee Schuster als geestelijk leider werd geconfronteerd. Soms nam hij daarbij verrassende posities in, waarbij hij continuïteit van het Amsterdams-Joodse verleden en vernieuwing steeds probeerde te combineren.
De inschrijving voor cursus 7830 is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Opperrabbijn Schuster

    promocode ontvangen?

gratis
← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'