inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Amsterdam-Diamantstad

Wandeling

Amsterdam-Diamantstad

Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam. Collectie J. van Velzen

cursusnummer
8047
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
27 oktober 2019
tijd
11.00-13.00 uur
kosten
€ 18,00

cursusnummer
8054
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
17 november 2019
tijd
11.00-13.00/13.30
kosten
€ 18,00

Eeuwenlang was Amsterdam dé diamantstad van de wereld. Hier werden vrijwel alle stenen geslepen en verhandeld. In de negentiende eeuw groeide het vak tot grote omvang, met wel 80 fabrieken en 10.000 vaklieden. Opvallend was de Joodse dominantie, zowel onder de arbeiders als bij de werkgevers.
De grootste concentratie gebouwen is te vinden langs de Nieuwe Achtergracht, waar zich gedurende ruim honderd jaar het hart van de diamantindustrie vormde. De ontwikkeling van huisnijverheid naar grootschalige, op stoom, en later op elektriciteit aangedreven fabrieken, is nog duidelijk in het straatbeeld terug te zien. Ook de handel en het vakbondswezen hebben zichtbare sporen nagelaten.
Van het Joodse leven, dat nauw met het diamantvak was verbonden, is eveneens veel terug te vinden.
Deze wandeling is gebaseerd op uitvoerig onderzoek door de gids en geeft nieuwe inzichten in het diamantvak en het Joodse leven in Amsterdam, tijdens en na de industrialisatie. We bezichtigen verschillende diamantslijperijen en -zagerijen (waaronder de oudste diamantfabriek van de stad), de Diamantbeurs, het hoofdkantoor van de Handwerkers Vriendenkring, de Joodse Invalide, het Amstel Hotel en meer.
Wacht niet te lang en schrijf in voor deze Amsterdamse stadswandeling.


Daniël Metz (1971) is zelfstandig cultuurhistoricus, onderzoeker en schrijver. Hij is eigenaar van bureau BELTSAZAR, dat tot doel heeft geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van Museum zonder Muren, waarmee innovatieve museale projecten worden gerealiseerd.
Eén van de historisch inhoudelijke specialisaties van Daniël Metz is de Amsterdamse diamantindustrie. Zijn onderzoek concentreert zich op de Nieuwe Achtergracht waar het hart van de diamantindustrie en -handel was gevestigd. In 2020 zal zijn boek 'Diamantgracht' verschijnen met veel nieuwe inzichten over de relatie tussen de diamantindustrie en de joodse gemeenschap van Amsterdam.

Zie voor meer informatie:
www.beltsazar.nl en www.museumzondermuren.com

docent: Daniel Metz (foto: Patrick Sternfeld)


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Amsterdam-Diamantstad

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'