De mystiek van het Hebreeuwse alfabet

De tweede Leo Levie lezing

Loading...
Datum
donderdag 12 januari '23
Tijd
20:00 - 21:00
Lokatie
Online
Kosten
€ 10,00
Deze Zoom-lezing wordt opgenomen
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

In de Joodse mystiek worden de letters van het Alef-beet gezien als dragers van wijsheid en kennis. Voor beeldend kunstenaars vormen ze een bron van inspiratie. Onder hen ook Ruud Bartlema (1944) voor wie de kennismaking met de mystieke tradities van het chassidisme de aanzet gaf tot Wijsheid in kleur, een serie schilderijen waarin hij een aantal bijzondere betekenissen en mystieke aspecten verbeeldt van de 22 letters van het Hebreeuwse alfabet, de ‘otiot’, zoals de letters in de Joodse traditie genoemd worden.
In deze lezing worden een aantal van Bartlema’s schilderijen gebruikt om de mystieke aspecten van de letters uit te leggen.

Zowel in de mystiek van de Kabbala uit de vroege Middeleeuwen als ook in de 18e eeuwse Oost-Europese mystiek van het Chassidisme speelt het meditatief beschouwen van de letters een belangrijke rol. Er wordt gekeken naar de vorm en de naam van de letter en de getalswaarde ervan, drie aspecten die elk weer onder verschillende noemers kunnen worden samengebracht. Op die manier kan een letter een ‘kapstok’ vormen voor verschillende gedachten over het leven, de schepping en het godsbegrip. De stichter van het Chassidisme, rabbi Baal Sjem Tov, kende aan één letter al minstens negen verschillende betekenissen toe.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.