inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Jeugdverhalen over jodenbekering

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Jeugdverhalen over jodenbekering
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7929
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
16 december 2018
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Lezing Ewoud Sanders: 'Jeugdverhalen over jodenbekering en Joden in jeugdboeken'

Historicus en journalist Ewoud Sanders onderzocht in zijn proefschrift jeugdliteratuur met betrekking tot jodenbekering. Uit het onderzoek blijkt dat deze jeugdliteratuur gekenmerkt wordt door Joodse stereotypen en er vrij recent nog relatief veel exemplaren van dergelijke boekjes werden verkocht.

Christenen moeten de Joden respecteren want zij zijn Gods uitverkoren volk en Jezus was ook joods. Maar de Joden moeten wel bekeerd worden: zij dienen Jezus als de Messias te erkennen. Dat is de boodschap van veel jeugdverhalen over jodenbekering.
Jeugdverhalen over jodenbekering zijn geen marginaal verschijnsel: sommige verhalen zijn in de 20ste eeuw in enorme oplages verspreid. Ze verschenen in boekvorm, als krantenfeuilleton, in tijdschriften, schoolboeken, als kerstgeschenk of als toneelstuk. Het is ook geen historisch verschijnsel: in orthodox-protestantse kringen verschijnen dergelijke bekeringsverhalen nog altijd.
De filosemitische boodschap (wij koesteren de Joden) gaat van oudsher hand in hand met antisemitisme. Joodse kinderen die door hun ouders grof worden mishandeld omdat zij zich willen bekeren, Joden die op de grond spugen als zij over 'vuile christenen' of 'vuile gojim' praten - dergelijke verhalen worden momenteel aanbevolen aan kinderen vanaf elf jaar.


Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad (waar hij een wekelijkse taalrubriek heeft) en het tijdschrift E-Data. Hij heeft ruim dertig boeken op zijn naam staan, o.a. over de herkomst van woorden en uitdrukkingen, boekgeschiedenis, massadigitalisering en over slimmer zoeken op internet. In 2017 promoveerde hij op het boek Levi's eerste kerstfeest: jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015).

docent: Ewoud Sanders


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Jeugdverhalen over jodenbekering

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'