Doña Gracia Nasi: een 16e-eeuwse onderneemster

Moedig vrouwelijk leiderschap in tijden van vervolging

Doña Gracia Nasi was zeer aanzienlijke zakenvrouw in de vroegmoderne tijd en daarmee was ze een leidende figuur. Als welgestelde weduwe zette ze onder meer haar financiële middelen en invloed aan het Europese hof in om haar lotgenoten te helpen. Dat waren 'conversos', 'nieuwe Christenen' die door de Spaanse en Portugese Inquisitie vervolgd werden om hun heimelijke trouw aan het jodendom. Ook Doña Gracia Nasi zelf kwam uit een milieu van 'conversos'.

Ze werd rond 1510 in Portugal geboren als Beatrice de Luna. Door de dood van Francisco Mendes Benveniste, een rijke koopman met wie ze in 1528 in het huwelijk was getreden en met wie ze in 1534 dochter Ana (1534-1599) kreeg, was ze, pas 25 jaar oud, al in 1535 weduwe.
Net als vele andere vrouwen uit die tijd, zette Doña Gracia de uiterst succesvolle firma van haar man voort, in haar geval aanvankelijk met haar zwager, die in Antwerpen resideerde. Maar toen in 1536 de Portugese inquisitie werd ingezet, begon ook voor Doña Gracia en haar familie een zwerftocht door Europa die zou eindigen in Constantinopel (het huidige Istanbul).

De lezing zal ingaan op de status van Doña Gracia als zakenvrouw, op haar leiderschap in het politieke veld en op haar solidariteit met (ex)-Conversos. Daarmee komt ook haar betrokkenheid met de culturele en sociale wereld van haar ‘natie’ ter sprake.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.