inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

De vroegmoderne periode als kraamkamer van het moderne jodendom

Serie rond 'Klassiekers van de Joodse Studies'

De vroegmoderne periode als kraamkamer van het moderne jodendom
cursusnummer
8063
expert
datum
1x op maandag
8 juni 2020
tijd
11.30-12.15
kosten
€ 7,50
Lange tijd betoogden Joodse historici dat de Middeleeuwen voor de Joden liepen tot aan 1789 – de Franse Revolutie. Vanaf dat moment stroomden de ‘middeleeuwse’ Joden zo de moderniteit in. David Ruderman breekt radicaal met die opvatting en betoogt in zijn baanbrekende Early Modern Jewry dat Joden wel degelijk een ‘vroegmoderne periode’ hebben gekend, waar de bronnen liggen voor veel latere, moderne ontwikkelingen. Wat maakt dat die vroegmoderne periode, vanaf ruwweg de zestiende eeuw, zo belangrijk is voor de Joodse geschiedenis en voor de verdere ontwikkeling van Joodse cultuur? In deze korte lezing gaan we op zoek naar Rudermans antwoorden.


Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

docent: Bart Wallet


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

De vroegmoderne periode als kraamkamer van het moderne jodendom

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'