inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nederlands recht en Joods recht

Nederlands recht en Joods recht
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7931
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op dinsdag
2 april 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 15,00

Jurist en oud-rechter Fred Salomon gaat in op de snijvlakken van het Nederlands en het Joodse recht. In zijn lezing beschouwt hij om wat voor soort regels het gaat en waarom het belangrijk kan zijn die regels na te leven. Als een handeling niet verboden is, is die dan geoorloofd? Het Joodse recht onderscheidt zich hier: het belang van de ethiek speelt een belangrijke rol. Zo zou het best kunnen zijn dat je op ethische gronden iets moet doen (of juist moet nalaten) zonder dat een dwingende regel de richting wijst.

Een voorbeeld hiervan kunnen afvalbakken zijn, waarin u plastic kunt deponeren. Verplicht is dat niet. Toch doen veel mensen dat wel. Waarom? Omdat men het milieu een goed hart toedraagt.
Of: u gaat om dezelfde reden wat minder vaak met het vliegtuig. Niemand die het voorschrijft, kennelijk baseert u zich op andere overwegingen. Waar komen die overwegingen vandaan? Er zijn nogal wat Joodse regels die niet vertaald zijn in dwingende voorschriften en waaraan we ons wel houden.
De nuances in deze overwegingen onderzoekt Fred Salomon samen met u. Aan welke regels kunnen we hierbij denken en wat is het belang om deze na te leven?


Voormalig rechter Fred Salomon (1948) ging per 1 september 2016 met pensioen. Daarvóór was hij werkzaam als wetgevingsjurist en vanaf 1 april 1994 als rechter bij de rechtbank in Amsterdam. Fred is een onafhankelijke denker en staat voor zijn principes. Voor hem is het vanzelfsprekend dat je je inzet voor de maatschappij. Hij bekleedde vele functies in Joods Nederland; o.a. voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (tot mei 2018) en voorzitter / lid van de Gemeenschapsraad van Joods Maatschappelijk Werk.

docent: Fred Salomon


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Nederlands recht en Joods recht

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Identiteit en lernen'