inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Filosofie en mystiek - Andreas Burnier

Filosofie en mystiek - Andreas Burnier
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7928
plaats
Amsterdam
datum
1x op woensdag
6 februari 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 15,00

Hoe kom je van de waarneming van een lieveheersbeestje op je schrijftafel tot het schrijven over filosofie en mystiek in het jodendom? Het is de kracht van het creatieve talent van Andreas Burnier die een dergelijke sprong kan maken in haar belangrijke essay: Filosofie en Mystiek: Kafka's hond (1990) in de essaybundel Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002.

Wat beweegt Andreas Burnier, die weliswaar filosofie studeerde, om een voorkeur voor mystiek te ontwikkelen? Burnier ging in 1961 filosofie studeren in Leiden, in de hoop dat dit vak haar zou meenemen in de 'diepte'. Zij werd - net als veel andere studenten - teleurgesteld in deze verwachting. Daarom ging zij op zoek naar niet-academische stromingen die haar behoefte aan scholing in het esoterische wel zouden kunnen bevredigen. Zij vond haar antwoorden, althans delen daarvan, achtereenvolgens in de antroposofie, Jungiaanse psychologie, oosterse spirituele stromingen en uiteindelijk in de Joodse mystiek. In de filosofie voelde zij zich alleen thuis bij de neoplatonisten, een stroming met enigszins esoterische kenmerken.

Het literaire werk van Andreas Burnier - zowel de essays als de romans - is doordesemd met beschrijvingen van mystieke ervaringen en mystieke theorieën, maar is ook beïnvloed door haar filosofische kennis.

Deze avond geeft een kijkje in de zoektocht die Andreas Burnier uiteindelijk heeft gebracht naar de Joodse mystiek.


Daniel (Ineke) van Mourik (1949) is beheerder van de literaire nalatenschap van Andreas Burnier. Zij werkte jaren in de universiteitsbibliotheek in Utrecht en is oud-bibliothecaris (2007-2014) van ATRIA (voorheen IIAV), Instituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Zij schreef twee romans, was redacteur van de feministische tijdschriften Lover en Lust & Gratie en in de jaren zeventig een van de oprichters van vrouwenboekhandel, café en documentatiecentrum De Feeks in Nijmegen.

docent: Daniel van Mourik

Manja Ressler (1956) is journalist, scenarioschrijver en vertaler. Zij was mede-samensteller en redacteur van Ruiter in de wolken (2015), een bundel verzamelde Joodse essays van Andreas Burnier. Tussen 1995 en 2000 werkte zij samen met Andreas Burnier aan een nieuwe vertaling van het Liberaal-Joodse gebedenboek Sidoer Tov Lehodot, onder redactie van rabbijn David Lilienthal. Eerder schreef zij samen met Alex de Jong een alternatieve introductie tot het jodendom: Maar u ziet er helemaal niet Joods uit (1996).
Daarnaast schreef zij onder andere voor NRC Handelsblad boekbesprekingen (vaak over Joodse onderwerpen en het Midden-Oosten), maar ook interviews en andere artikelen.
Manja Ressler studeerde een aantal jaren filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en screenwriting aan de New School University in New York.

docent: Manja Ressler


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Filosofie en mystiek - Andreas Burnier

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Filosofie'