Online: Hedendaagse Israelische en Joodse schrijvers

Leesgroep

In de leeskring lezen we voor iedere bijeenkomst een boek. Tijdens de bijeenkomst bespreken we de auteur, het boek, de context en – natuurlijk – wat we van het boek vonden. De deelnemers zorgen zelf voor de boeken.

1 februari
Ayelet Gundar-Goshen, Eén nacht, Markovitsj (Israëlisch, 2015, vertaling Shulamit Bamberger), 363 pag.
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog reizen twee mannen vanuit Palestina naar Europa, om daar met wildvreemde Joodse vrouwen te trouwen en hen zo in veiligheid te brengen. Het is de bedoeling dat het huwelijk wordt ontbonden, zodra de stellen in Palestina aankomen. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde.

1 maart
Sayed Kashua Wijzigingen bijhouden (Israëlisch, 2019, vertaling Ruben Verhasselt) 255 pag.
Schrijver S, een Palestijn, keert vanuit Amerika terug naar zijn geboortedorp om zijn zieke vader te bezoeken. Hij heeft sinds zijn huwelijk geen contact meer met hem gehad. Waarom is dat? In het boek probeert S in het reine te komen met zijn vader, zichzelf en zijn verleden.

12 april
Nir Baram Aan het einde van de nacht (Israëlisch, 2020, vertaling Hilde Pach) 432 pag.
Hoofdpersoon Jonatan denkt terug aan hoe hij, samen met zijn beste vriend Joël, opgroeide in de wijk Een Hakerem in Jeruzalem. Hun vriendschap, hun concurrentiestrijd om het mooiste meisje van de klas, maar ook Jonatans familie en het overlijden van zijn moeder spelen een rol.

3 mei
Nathan Englander, Kaddisj.com (Amerikaans, 2019, vertaling Nicolette Hoekmeijer) 208 pag.
Larry is atheïst, te midden van een orthodox Joods gezin. Een (absurdistische) roman over identiteit en familieverhoudingen.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.