In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

De invloed van Plato

Filosofie, lezing

De invloed van Plato

Toren van Babel geschilderd door Marten van Valckenborch (1535-1612)

cursusnummer
8036
plaats
Amsterdam
datum
1x op woensdag
11 december 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 17,50

Geïnspireerd door Jonathan Sacks' werk Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen illustreert Naud van der Ven hoe Sacks laat zien dat er een al eeuwen oud alternatief is voor het universalisme van Plato, in de vorm van de Joodse traditie die, geïnspireerd door de Hebreeuwse Bijbel, in zijn ethiek nadrukkelijk plaats wil inruimen voor anders-zijn.
Deze avond over het boek 'Leven met verschil' van Jonathan Sacks is te zien als een vervolg op de avond 'Door de ogen van Levinas' die Crescas in december 2018 organiseerde. Daar kwam naar voren dat op het vlak van de ethiek het Joodse denken een behoorlijk eigenzinnig en zelfs revolutionair pad bewandelt. Waar het gangbare denken uitgaat van universaliteit en kenbaarheid, wil de Joodse traditie nadrukkelijk ruimte laten voor particulariteit, verrassing en verschil.
Deze avond, over 'Leven met verschil', zal de gevoeligheid binnen de Joodse traditie voor het particuliere en het verschillende opnieuw onderwerp van gesprek zijn. In zijn boek vertelt Sacks immers dat onder invloed van Plato de waardering in het Westen voor eigenheid van mensen maar matig ontwikkeld is. Verschillen tussen mensen worden dan al gauw problematisch. In de Joodse traditie is waardering voor particularisme, zonder te vervallen in tribalisme, aldus Sacks.

Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen is uitgegeven door Meinema, Zoetermeer, ISBN 90 211 4081 0.


Naud van der Ven (1955) is adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. Na zijn geschiedenisstudie was hij actief in het onderwijs. Vervolgens kreeg hij werk in de financieel-administratieve dienstverlening, eerst bij een accountantskantoor en daarna in dienst van de gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd volgde hij studies en cursussen op het vlak van accountancy, management en informatica. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde. Op zijn website www.naudvanderven.nl publiceert Naud columns en artikelen over onderwerpen op het snijvlak van management en filosofie.

docent: Naud van der Ven


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

De invloed van Plato

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Filosofie'