sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Al-Yahud al-Arab: Arabischtalige Joodse journalistiek in het Midden-Oosten

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Al-Yahud al-Arab: Arabischtalige Joodse journalistiek in het Midden-Oosten
cursusnummer
7828
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
21 januari 2018
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00
docent: Lucia Admiraal
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Wat betekende het om Arabisch en Joods te zijn in het Midden-Oosten in de roerige jaren '30 en '40 van de twintigste eeuw? In deze periode verschenen in Egypte, Libanon, Irak en Palestina verschillende Arabischtalige Joodse kranten. Veel auteurs noemden zichzelf Arabische Joden, of Joden uit het Oosten. Hun artikelen, verhalen en gedichten laten zien dat Joden in het Midden-Oosten onderdeel waren van de Arabische cultuur. Maar de kranten hadden ook activistische doelen: van het bevorderen van de integratie van Joden in de Arabische wereld, het verspreiden van zionistische ideeën en nieuws uit Palestina, tot kritiek op de landelijke Arabische pers.

In deze lezing kijken we naar de rol van Arabischtalige Joodse journalistiek in discussies over Joodse identiteit, integratie en loyaliteit. Hoe schreven intellectuelen over antisemitisme en nazisme in Europa? Hoe verhield zionisme zich tot hun identiteit en positie in de Arabische wereld?
De inschrijving voor cursus 7828 is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Al-Yahud al-Arab: Arabischtalige Joodse journalistiek in het Midden-Oosten

    promocode ontvangen?

gratis
← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'