Wat is Moessar?

Moessar' betekent in de Tanach vermaning of bestraffing. In de Middeleeuwen wordt het de naam van een nieuw soort teksten die de religieuze en ethische ontwikkeling van de lezer moeten bevorderen.
In de 19e eeuw krijgt deze literatuur een meer psychologisch karakter en wordt onderdeel van de meeste orthodoxe leerscholen. Recent wordt Moessar echter ook buiten de orthodoxie bestudeerd.
Alan Moranis en zijn Moessar-instituut hebben veel bijgedragen aan de verspreiding van de ideeën uit de klassieke Moessar-literatuur onder moderne, niet per se orthodoxe lezers. Leo Mock en Henri Vogel zullen elk vanuit hun eigen perspectief deze interessante teksten belichten. Voorkennis is niet vereist.

Leo Mock

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van...
Meer informatie

Henri Vogel

Henri Jules Vogel (1947) was getrouwd met Marga Vogel z.l. die vorig jaar november helaas plotseling is overleden. Samen hebben ze een fantastische zoon, schoondochter en een tweeling kleinzonen. In...
Meer informatie

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.