Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joden in de Oekraïne

Documentaire met als titel 'Van greppel tot voorgrond’ en nagesprek

Joden in de Oekraïne
cursusnummer
8056
plaats
Amsterdam
Datum
datum nog nader te bepalen
tijd
11:30-13:30
kosten
€ 2,50
Veel religieuze, culturele en politieke stromingen die nu van belang zijn in de Joodse wereld, vinden hun oorsprong in het gebied dat tegenwoordig Oekraïne heet. Tegelijkertijd is het land de plek van eeuwen van antisemitisme, pogroms en brute moord.

Toch koos een ruime meerderheid van de Oekraïners in 2019 voor een Joodse president. Eerder had het land al een Joodse premier. En terwijl een handjevol Joodse zakenlui een prominente rol speelt in de economie en maatschappelijke ontwikkeling van het land, horen en zien ook veel over grote armoede onder Joodse ouderen, die vaak voor hun dagelijkse behoeften afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Hoe is dat allemaal met elkaar te rijmen? Hoe zit dat nu, met de Joden in Oekraïne?

In de documentaire ‘Van Greppel tot voorgrond’ volgt journalist Rachel Levy de Joodse zakenman Anatoly Hirschfeld. Naar eigen zeggen is Hirschfeld geen oligarch, maar wel een groot zakenman en politicus, die zijn Joodse identiteit niet onder stoelen of banken stopt.

Na de film spreekt Rachel Levy met Rusland/Oekraïne kenner Marc Jansen (Universiteit van Amsterdam) over de huidige politieke situatie in Oekraïne en de Joden. Ruben Koekoek (voorzitter Joods Humanitair Fonds) vertelt over de projecten van het JHF, dat één van de grootste buitenlandse sponsoren is van de Joodse gemeenschap in Oekraïne.

‘Van Greppel tot voorgrond’, de Joden van Oekraïne (Research & samenstelling: Rachel Levy/Regie: David Djindjikachvili, 2019)
Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Joden in de Oekraïne

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Out of the box'