inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Kunsjt

Joodse kunst(enaars), een introductie

Kunsjt

Maurycy Gottlieb, ‘Synagogedienst op Jom Kippoer’ (detail) 1878, Tel Aviv Museum of Art

cursusnummer
8007
expert
plaats
Amsterdam
data
3x op dinsdag
17, 24 en 31 maart 2020
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 85,00

De algemene opvatting (of misvatting) is dat kunst (en zeker figuratieve kunst) en jodendom onverenigbaar zijn. Toch is Joodse kunst rijk en gevarieerd. Van gebruiksvoorwerpen voor religieuze doeleinden tot moderne uitingen van de existentiële vragen in het hedendaagse leven en de uiting van de turbulente geschiedenis van het Joodse bestaan. Van figuratief tot abstract, van concreet tot conceptueel. Maar altijd in dialoog met de omringende culturen. Maar wat is Joodse kunst? Of: wat maakt een kunstvoorwerp Joods? Bestaat er een Joodse stijl? Of heeft Joodse kunst te maken met het inhoudelijke aspect en de functie van een voorwerp?

In deze cursus staat Joodse kunst als een cultuurhistorisch fenomeen centraal. Er wordt gekeken naar de functie van kunst binnen het jodendom vanaf haar vroegste bestaan en door de eeuwen heen: kunst in de synagogen, de cyclus van de feestdagen, gebruiksvoorwerpen, geïllumineerde Middeleeuwse manuscripten, drukkunst, en de vele uitingen van kunst vanaf de tijd van de emancipatie tot de Tweede Wereldoorlog.

Avond 1: Introductie: wat is Joodse kunst? De kunst in de synagoge van de Oudheid: archeologische opgravingen hebben aangetoond dat de Joodse kunst van de eerste eeuwen na de jaartelling een gedurfde figuratieve vorm had. Welke thema's komen voor en welke samenhang kunnen wij ontdekken in de decoratieve programma's?

Avond 2: Manuscripten en drukkunst: van de Dode Zeerollen tot de Amsterdamse Haggadah: Vanaf de Middeleeuwen leven Joden in een niet-Joodse omgeving. Ondanks de vaak instabiele realiteit van pogroms en antisemitisme, toont de Middeleeuwse Joodse kunst verrassende inzichten in de trends van de tijd. Manuscripten worden in de hoge Gotische stijl verlucht. Hoe kregen Joodse kunstenaars deze inzichten? Of waren de kunstenaars niet altijd Joods ...?

Avond 3: Moderne Joodse kunstenaars: Lipchitz, Modigliani, Chagall, Rothko. Moderne kunst toont een enorme diversiteit en ontwikkeling binnen de Joodse kunst: van veroordeling tot omarming door portretkunst die trots is op eigen identiteit. Binnen de Avant-garde neemt Chagall een sleutelrol in - hoe is het gekomen dat juist zijn kunst zo populair en geliefd werd en zelfs gezien wordt als 'de Joodse stijl' in moderne kunst?


Diklah Zohar (1968), geboren in Israël, studeerde Kunstgeschiedenis en Joodse geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en Klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. Vooral de oude synagogen uit de Talmoedische periode en hun versieringsprogramma hebben haar interesse. Haar promotieonderzoek richt zich op mozaïekkunst uit de vroeg-Byzantijnse tijd in het Nabije Oosten. In de loop van haar studie raakte Diklah geïnteresseerd in culturele uitwisseling tussen de Joodse en de Christelijke artistieke sfeer. Dit resulteerde in de publicatie Roman and Christian images in Jewish art. Naast het verzorgen van colleges, workshops en het organiseren van Israëlreizen, is Diklah actief als mozaïekkunstenares. Meer informatie is te vinden op psefas.nl.

docent: Diklah Zohar


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Kunsjt

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'