De Crescas leesclub leest Dorit Rabinyan, Hila Blum en Arnold Zweig

De eerste van de twee leeskringen van dit seizoen

Loading...
Data
3x op maandag:
14 november '22
12 december '22
13 februari '23
Tijd
19:30 - 21:30
Lokatie
Online
Kosten
€ 65,00
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

De leeskring bleek in het afgelopen seizoen zo’n succes dat we dit jaar twee leesgroepen hebben opgezet. Beide leesgroepen komen drie keer bij elkaar. In totaal worden dus zes boeken van moderne Joodse en (vertaalde) Israëlische schrijvers gelezen en besproken.

Voorafgaand aan de bijeenkomst lees je het boek. Met je leeskring bespreek je het boek, de schrijver, de context van het verhaal en vertel je wat je van het boek vond en waarom.
Alle titels zijn zijn nieuw of tweedehands goed verkrijgbaar.

In de eerste van de twee Leeskringen lezen we Perzische bruiden (1996) van Dorit Rabinyan, Hoe je van je dochter moet houden (2022) van Hila Blum en De Vriendt keert terug (2020) van Arnold Zweig.

14 november 2022

Perzische bruiden - Dorit Rabinyan (Nederlands, 1996), 220 pagina's

Rabinyan beschrijft twee dagen uit het leven van de zusjes Flora en Nazzi, die aan het begin van deze eeuw in de joodse buurt van een Perzisch dorp wonen. De elfjarige Nazzi is al van af haar geboorte verloofd met Moesa en Flora is met haar vijftien jaar al getrouwd én zwanger.

Perzische bruiden is een oriëntaalse roman waarin de (sterke) vrouwen zijn geobsedeerd door seks, koken, trouwpartijen, geboorten en het bovennatuurlijke.

12 december 2022

Hoe je van je dochter moet houden - Hila Blum (Nederlands, 2022), 272 pagina's

De verwoestende kracht van liefde tussen moeder en dochter

Een vrouw staat in een donkere straat, duizenden kilometers verwijderd van haar huis in Israël. Ze kijkt stiekem door de verlichte ramen van een woning in Groningen. De twee meisjes die ze in de woonkamer ziet zijn de dochters van haar enige dochter, de kleinkinderen die ze nog nooit heeft ontmoet. Dan vertrekt ze weer naar Israël, zonder te hebben aangebeld.

Deze fenomenale roman draait om een gezin: moeder, dochter en vader. Een gezin waarin fouten gemaakt worden en misverstanden ontstaan, uit naam van de liefde, die uiteindelijk zullen leiden tot een onmetelijk psychologisch drama. Met precisie fileert Hila Blum de liefde van een moeder voor haar dochter en toont genadeloos de grenzen aan van het vermogen om het lot van je kinderen te bepalen.

Met precisie fileert Hila Blum de liefde van een moeder voor haar dochter en toont genadeloos de grenzen aan van het vermogen om het lot van je kinderen te bepalen.

13 februari 2023

De Vriendt keert terug - Arnold Zweig (Nederlands, 2020) 332 pagina's

Op een mooie zomeravond in 1929 wordt Tora-geleerde, jurist en schrijver Jitschak Jozef de Vriendt in Jeruzalem doodgeschoten. Het is een aanslag in tijden van een uiterst gespannen politieke situatie. Vooral de Joodse internationale pers wijst al snel met de beschuldigende vinger: met de onbetrouwbare Arabieren is geen zaken te doen. Maar Mr Irmin, baas van de geheime dienst bij de Britse mandaathouder, heeft andere vermoedens. Komt de moordenaar uit de kringen van de zionisten, die voor een Joodse staat vechten en in de orthodoxe De Vriendt een verrader zien? Of is de dader eerder te vinden in de clan van de jonge, aantrekkelijke Arabier Saoed, met wie De Vriendt volgens de geruchten een relatie had? En wat staat er in dat manuscript in De Vriendts aktetas, dat hij niemand liet zien? 

Als ‘vriend op afstand’ kan Irmin slechts op zijn vermoedens afgaan. Zijn speurwerk in een overweldigend mooi landschap wordt belemmerd door religieus fanatisme en de politieke machtsspelletjes van Arabieren, Joden en Christenen, en iedereen verwijst naar een traditie van meer dan drieduizend jaar oud. Ten slotte bevestigt een anonieme brief Irmin vermoedens en brengt hem op het juiste spoor. De grote werken der literatuur, beweerde Flaubert, zijn tijdloos – en wie Arnold Zweigs magistrale roman nu leest, zal versteld staan hoeveel de wereld van Jitschak Jozef de Vriendt alias Jacob Israël de Haan lijkt op het Israël en Palestina van vandaag.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.