In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Canetti & Kahanoff - Joodse auteurs

In samenwerking met de OBA

Canetti & Kahanoff - Joodse auteurs
cursusnummer
8037
plaats
Amsterdam
datum
1x op donderdag
17 oktober 2019
tijd
19.00-20.00 uur
kosten
€ 15,00
OBA-leden: € 7,50

Tijdens, en in de nasleep van, opkomend nationalisme en de teloorgang van het traditionele imperialisme, reageerden twee Joodse auteurs, Veza Canetti (1897-1963) en Jacqueline Shohet Kahanoff (1917-1979) op deze gebeurtenissen op een enigszins vergelijkbare manier, hoewel op twee zeer verschillende geografische locaties en op twee heel verschillende momenten in de geschiedenis. Canetti woonde in Wenen en ontwikkelde haar gedachten in deze stad tijdens de val van de Habsburgse monarchie en de geboorte en ontwikkeling van Oostenrijk in de jaren 1910 en de vroege jaren '30.

Kahanoff leefde in Caïro, waar ze getuige was van de verzwakking van de Britse heerschappij in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, die uiteindelijk leidde tot de opkomst van Egypte als onafhankelijke staat, in 1952. Canetti werd in 1938 gedwongen in ballingschap te gaan, terwijl Kahanoff in 1940 besloot om vrijwillig Cairo te verlaten.

Zowel Canetti als Kahanoff ontwikkelden kosmopolitische, sociale modellen van co-existentie en daarmee een alternatief voor het reactionaire nationalisme van hun tijd. Representaties van geslachtsrollen en van maatschappelijke verwachtingen over vrouwen in het bijzonder, communiceren een feministische boodschap. Beiden laten in hun werk zien dat het uiteenvallen van patriarchale waarden in het voordeel is van vrouwen en andere kwetsbare groepen in de samenleving. Als vrouwen, maar ook als Joden, kregen Canetti en Kahanoff te maken met een sociaal-culturele marginalisatie die hun wereldbeeld en literaire expressie vorm gaf.

Celine 't Hart geeft ons een kijkje in het leven en denken van deze twee interessante vrouwen.


Céline 't Hart (1968) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hebreeuws en Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens haar studie aan de UvA deed zij onderzoek naar de sociaal-culturele geschiedenis van vrouwelijke auteurs, waaronder Jacqueline Kahanoff, Veza Canetti en Miriam Markel-Mosessohn, en hun werk en de manier waarop uitdagingen in de private en de publieke sfeer, waaronder maatschappelijke verwachtingen over vrouwen en antisemitisme, in hun werk gearticuleerd werden.
Ze werkt als jurist bij het Gemeentemuseum in Den Haag.

docent: Celine 't Hart


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Canetti & Kahanoff - Joodse auteurs

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'