sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Asterdorp

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Asterdorp
cursusnummer
7829
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
18 februari 2018
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00
docent: Saskia van den Heuvel
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Documentairemaker Saskia van den Heuvel maakte twee films over Asterdorp, ooit opgericht als wijk voor asociale (lees: arme) gezinnen in 1927. Maar ook het vierde getto waarnaar Joden verplicht moesten verhuizen. Overlevenden vertelden haar hun verhaal. Die verhalen vullen een blanco stukje geschiedenis in over Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.
Saskia van den Heuvel, die voor beide films tekent, vertelt over hoe ze te werk ging, hoe zij die voormalige bewoners heeft gevonden en wat haar onderzoek, behalve de erkenning van Asterdorp als getto, nog meer heeft opgeleverd. Ook vertelt ze over de samenwerking met Stephan Steinmetz, onlangs gepromoveerd op het proefschrift Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering, en genealoog Ed van Rijswijk, die de namen van de Joodse bewoners in de archieven wist terug te vinden.

Op 1 augustus 2015 overleed ir. Jaap Sajet. Joods, wetenschapper en in leven voorzitter van de Stichting Morasha voor de geschiedenis der Nederlandse Joden. Ieder jaar wordt er een spreker uitgenodigd een lezing te houden over een onderwerp dat betrekking heeft op de geschiedenis van de Joden in Nederland. Dit jaar zal Saskia van den Heuvel de tweede Jaap Sajetlezing houden.
De inschrijving voor cursus 7829 is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Asterdorp

    promocode ontvangen?

gratis
← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'