Van studie naar carrière

Voor de leeftijd 20-30

Loading...
Data
6x op dinsdag:
14, 21 en 28 februari '23
14, 21 en 28 maart '23
Tijd
19:00 - 21:30
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 120,00

Ben je student of jongvolwassene tussen de 20 en 30 jaar? Crescas helpt je op weg van studie naar carrière met een cursus leiderschap die je op je CV kunt vermelden. Grijp deze unieke kans om de leider in jezelf te ontwikkelen!

Het complete programma bevat 6 verplichte sessies en 2 vrije keuze sessies.

De bijeenkomsten zijn 'live', want in onze leiderschapsacademie gaat het niet alleen om het leren van nieuwe skills, maar ook om de groepsdynamiek en het vergroten van jouw sociale netwerk.

Sessie 1 - 14 februari 2023: Waar sta jij in Joods Nederland?

Nederland kent een rijke schakering aan Joods (verenigings)leven. In de inleiding proberen we Joods Nederland te leren kennen door eerst terug te gaan in de geschiedenis. Waar liggen de wortels van de huidige Joodse instellingen, of uit welke tegenbewegingen zijn ze ontstaan? Hoe houd je dan richting toekomst een Joodse infrastructuur in stand? En waaruit moet die infrastructuur dan minimaal bestaan? Met antwoorden op deze vragen brengen we de huidige gemeenschap stap voor stap in kaart.

We kijken naar de verschuiving van een voornamelijk formeel naar een vooral informeel georganiseerde gemeenschap. Waar voelen wij (jongeren) ons (nog) mee verbonden en wat gaat/moet verdwijnen? Hoe kijken we aan tegen de huidige Nederlands Joodse gemeenschap en wat zien we als trends, als noodzakelijke dan wel onvermijdelijke ontwikkelingen richting toekomst en welke rol moeten/kunnen/willen jongeren hierin spelen? Polariseren we, of vinden we een gezamenlijke noemer, accepterende dat op sommige punten ‘we agree to disagree’?
Met deze vragen proberen wij een gezamenlijk toekomstbeeld te formuleren.

Sessie 2 - 21 februari 2023: Wat is jouw missie en jouw drive?

Met deze sessie begin je je eigen motivatie in kaart te brengen. Je gaat denken over je langetermijndoelen en dromen. Wat zijn jouw ambities en drijfveren in het leven? En hoe ziet jouw droom eruit over 5 tot 10 jaar? Waar ben je en met wie? Wat doe je? En welke rol speelt jodendom hierbij? Tijdens deze sessie zullen we antwoorden zoeken op dit soort levensvragen: Wat is jouw stip op de horizon, wat is je missie? Wat wil je voelen/ weten/ kunnen na dit traject? En vooral ook; wat brengt jou in beweging? Wat is belangrijk voor jou? en hoe vertaal je dat naar actie?

Aan het eind van deze workshop ken je jezelf beter en heb je je doel bepaald voor dit traject. Zodat je er alles uit kan halen voor een succesvolle toekomst.

Sessie 3 - 28 februari 2023: Leiderschap in kaart

Als leider heb je te maken met allerlei soorten mensen. Sommigen zullen je erg irriteren terwijl anderen een plezier zijn om mee te werken. Zal ik je iets verklappen? Ze denken waarschijnlijk hetzelfde over jou. En dat komt o.a. omdat verschillende persoonlijkheidstypes anders geprogrammeerd zijn. Om zo effectief mogelijk met anderen te werken, is het erg nuttig om bekend te zijn met hun gedragscode en dat gaan wij in deze cursus doen.

Wat ga je in deze cursus leren?

  1. De 4 belangrijkste persoonlijkheidstypes verkennen
  2. Herkennen van je eigen persoonlijkheidstype met zijn positieve en mogelijk negatieve aspecten
  3. Ontdekken hoe je het beste met de verschillende types kunt communiceren
  4. Het effect van cultuur op leiderschap communicatie

Sessie 4 - 14 maart 2023: Stakeholdermanagement - een praktische aanpak

Stakeholdermanagement… wat houdt dat in? Voelt het soms alsof je door de bomen het bos niet meer ziet? Stel je prioriteiten, of pak je gewoon de makkelijkste klus als eerste aan? Geef je meteen antwoord op een bericht of gun je jezelf de tijd om er over na te denken? Appen, mailen of toch maar bellen? En haal je echt alles uit je adressenboek? Hoe passen social media in dit geheel?

Stakeholdermanagement heeft heel veel kanten, maar enkele eenvoudige handelingen en een beetje discipline kunnen veel betekenen voor je effectiviteit. Deze workshop begint met een theoretische sessie over het indelen en benaderen van stakeholders. Daarna ga je zelf aan de slag met een stakeholdersanalyse, met een presentatie van resultaten en feedback. Daarbij geeft Ken Gould diverse tips waarmee je aan de slag kunt gaan om je eigen (werk)leven in kaart te brengen, om slimmer met je contacten om te gaan, en om te netwerken op een leuke en constructieve manier.

Sessie 5 - 21 maart 2023: Fondsenwerving - Hoe krijg je de nodige financiering voor een project?

In deze bijeenkomst komen verschillende aspecten aan bod, zoals profileren: waarom zou iemand mij geld willen geven? Welke fondsen zijn er? Welke middelen kan ik inzetten om fondsen te werven? Welke bronnen kan ik raadplegen voor relevante informatie? En waar vind ik inspiratie? Hoe ziet een begroting eruit? En waar moet je allemaal aan denken? Aan de hand van een casus krijgen we inzicht in fondsenwerving.

Sessie 6 - 28 maart 2023: soepel communiceren, ook als het lastig is

Communiceren doen we de hele dag en gelukkig gaat dat vrijwel altijd moeiteloos.
Soms is het lastig om je boodschap over te brengen, zie je op tegen een gesprek, of merk je dat een “strategie” die bij de een werkt, bij de ander vooral irritatie oproept. Motiveren en versterken van collega's, medewerkers en vrijwilligers zijn skills die elke professional moet hebben. Hoe stel je doelen voor de mensen aan wie je leiding geeft? Hoe daag je uit, motiveer je en corrigeer je? Waarop ben je superscherp en wat zie je door de vingers? Hoe stimuleer je gewenst gedrag en spreek je aan op ongewenst gedrag? En hoe bouw je aan een vertrouwensrelatie en hoe maak je “echt” contact met iemand? In deze bijeenkomst staan we in hoog tempo stil bij mondelinge communicatie.
Je krijgt eenvoudige modellen, voorbeelden uit de praktijk en we gaan praktisch aan de slag.

Naast deze zes kernthema's kun je nog twee vrije keuze lezingen of workshops bij Crescas bijwonen. Deze kun je kiezen uit de vier onderstaande cursussen.

Voor deze hoef je niet apart in te schrijven en ze zijn voor jou als jonge professional die de cursus 'Van werk naar carrière' volgt, inbegrepen in de cursus prijs.

Weet je al welke vrije keuze sessie je wilt volgen? Laat het ons weten tijdens de eerste bijeenkomst op 14 februari.

Je kunt kiezen uit de volgende vier sessies:

Leer jezelf kennen met Enneagram
22 februari 2023, 20:00-22:00

"Niemand is precies hetzelfde als jij. Koester dat wat jou uniek maakt." Deze wijze woorden zijn van Menachem Mendel van Kotzk (1787–1859), de Kotzker rebbe.
Met behulp van het enneagram, een psychospiritueel systeem van negen persoonlijkheidstypen dat mede gebaseerd is op de kabbalistische levensboom, ontdek je jouw eigen enneatype en vergroot je je je persoonlijke groei en zelfinzicht. Met de ontwikkeling van hogere bewustzijnsniveaus zul je bewust voor ander gedrag kiezen. Je wordt gelukkiger én je bereikt sneller je doel. Kennis van de andere enneatypes helpt je anderen beter te begrijpen.
Voorafgaand aan de workshop ontvang je een vragenlijst waarmee je je enneatype kunt bepalen.
In de workshop bespreken we hoe het systeem werkt, hoe dit zelfinzicht je leven verrijkt en vergemakkelijkt, en hoe je er mee kunt werken aan je psychologische en spirituele ontwikkeling, op drie niveaus van ontwikkeling. We leren enkele oefeningen die je thuis kunt doen.
Schrijf je in en ontdek jouw enneatype!

Hoe wordt het Joods Cultureel Kwartier geleid?
Over de maatschappelijke positie van musea en het JCK in het bijzonder
9 mei 2023, 19:30-21:30

Musea zijn al sinds jaren veel meer dan bewaarplaatsen voor erfgoed en een verzameling zalen met tentoonstellingen. Van musea wordt verwacht dat ze een rol spelen in maatschappelijke debatten en dat ze, om twee vreselijke termen te gebruiken, relevant en urgent programmeren. Wat betekent dat voor het Joods Cultureel Kwartier? Welke onderwerpen komen wel en welke komen niet aan bod? Beïnvloeden bepaalde keuzes de relaties met sponsoren of met de Joodse achterban? Hoe blijf je overeind in een zich verhardend debat over antisemitisme.?Welke strategische keuzes liggen ten grondslag aan de ontwikkeling van het Nationaal Holocaustmuseum dat in het najaar van 2023 zal worden geopend en in welk krachtenveld wordt dat museum ontwikkeld? Algemeen directeur Emile Schrijver zal ingaan op deze andere verwante vragen en zo een kijkje bieden in de directieburelen van het JCK. 

Empowerment doe je zelf
Een duwtje in de rug is alles wat je nodig hebt!
23 januari 2023, 20:00-22:00

Zit je niet lekker in je vel en kun je wel een power boost gebruiken?
Je wilt ontwikkeling en groei, en je wilt het beter? Het kan ook beter!
In deze workshop zul je niet je hele leven compleet veranderen, maar je maakt wel een begin. Ontdek wat je belemmert en vindt de kracht in jezelf om in beweging te komen.
Op de weg naar meer zelfkennis zijn coach Noël de Rooij en je groepsgenoten je spiegel, je inspiratie en je aanmoediging.
Zet die eerste stap en meld je aan!

De kunst van het onthaasten
Een minicursus mindfulness
3 april 2023, 20:00-22:00

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen. Mindfulness helpt je intenser en in het ‘here and now’ te leven. Maar in ons drukke bestaan komen we er soms niet aan toe om echt naar onszelf en ons eigen lijf te luisteren en te zien waar we onszelf in de weg zitten.
Het omgaan met stressprikkels en oude patronen moet je leren. Je kunt jezelf trainen om open te staan voor wat je via je zintuigen of via je gedachten en emoties ervaart.
Tijdens deze workshop maak je kennis met vaardigheden die je kunnen helpen je beter te concentreren of te ontspannen.
De verschillende aspecten, effecten en krachten van dit hogere bewustzijn, dat wij mindfulness noemen, ervaar je in een klein gezelschap.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.