Toekomstperspectief in onzekere tijden

Twee uitdagende rondetafelgesprekken voor wie met hedendaagse vragen worstelt

Loading...
Datum
dinsdag 16 mei '23
Tijd
19:00 - 21:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 5,00

Onze wereld is in hoog tempo aan het veranderen. We hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering, met automatisering en kunstmatige intelligentie waardoor beroepen dreigen te verdwijnen en met geopolitieke machtsverschuivingen.
Aan de hand van publicaties van Kate Raworth en David Graeber, twee toonaangevende hedendaagse Joodse denkers, brengen we specifieke vragen ter tafel.
De eerste bijeenkomst gaat over klimaatverandering en de economie, de tweede over de toekomstige arbeidsmarkt.
Een drankje en wat lekkers staan voor je klaar!

De eerste bijeenkomst op 16 mei 2023 gaat over de gevolgen van klimaatverandering. Aan de hand van het Doughnut model van Kate Raworth kunnen we om te beginnen een prognose opstellen over onze verwachtingen van de economie. Daaruit vloeien meerdere ethische vragen voort. Wat is belangrijker? Groei, welvaart, gelijkheid of duurzaamheid?
Het artikel van Kate Raworth wordt je digitaal toegestuurd. Tijdens de discussie, die geleid wordt door filosofiedocent Debbie Knoller, bespreken we de aanpak van Raworth en bekijken we wat zij over deze onderwerpen te zeggen heeft. Welke vragen stelt zij, wat is haar aanpak en wat is haar doel?

De tweede bijeenkomst op 30 mei gaat over de tokomstige perspectieven van de arbeidsmarkt aan de hand van het artikel 'De arbeidsmarkt: Bullshit Jobs' van David Graeber.

Ook hieruit komen ethische vragen naar voren. Wat zijn onze normen en waarden m.b.t. werk en inkomen en in hoeverre zijn die bepalend voor onze keuzes?
Samen bespreken we wat deze denker over het onderwerp zegt en welke vragen hij stelt. Wat is zijn aanpak en wat is zijn doel?
Tot slot bekijken we waarin Graeber en Raworth in visie en aanpak van elkaar verschillen.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.