Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Jodendom voor beginners

Drieluik in samenwerking met het JHM

Jodendom voor beginners
cursusnummer
8010
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
5 januari 2020
tijd
14.00-16.00 uur
kosten
€ 15,00
(exclusief toegang JHM; bij aankoop toegangskaartje ontvangt 50% korting)

cursusnummer
8011
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
19 januari 2020
tijd
14.00-16.00 uur
kosten
€ 15,00
(exclusief toegang JHM; bij aankoop toegangskaartje ontvangt 50% korting)

cursusnummer
8012
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
23 februari 2020
tijd
14.00-16.00 uur
kosten
€ 15,00
(exclusief toegang JHM; bij aankoop toegangskaartje ontvangt 50% korting)

Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? In het Joods Historisch Museum vindt dit drieluik plaats, waarbij historicus Bart Wallet de geschiedenis van het jodendom in Nederland belicht en Leo Mock de jaarcyclus van het jodendom uiteenzet. Tot slot een rondleiding in het museum door Mirjam van Emden, waarbij de belangrijkste rituelen in het jodendom centraal staan.

De geschiedenis van het jodendom
Kan dat, heel kort uitleggen wat iedereen zou moeten weten over de geschiedenis van Joden in Nederland? Veel mensen weten wel iets over de Nederlands-Joodse geschiedenis, maar veelal zijn dat fragmenten: de Portugese Joden van Amsterdam, het Joodse socialisme en de fatale oorlogsjaren.
Maar wat was nu de doorgaande lijn? Hoe is het Joden in Nederland vergaan vanaf het eerste moment dat ze zich hier blijvend wisten te vestigen? Bart Wallet schetst een dwarsdoorsnede van de spannende geschiedenis van Joods Nederland.

De jaarcyclus van het jodendom
Ons leven is een reis door de tijd. Op deze reis markeren we bepaalde momenten als bijzonder: een verjaardag, een huwelijksdag, de geboorte van een kind, enzovoorts. In het jodendom probeert men aan de tijd een extra dimensie van heiligheid te geven door middel van een speciale kalender. De tijd wordt ingedeeld in weken waarin elke 7e dag een bijzondere dag is (sjabbat) en elke eerste dag van de nieuwe maand een klein feestje is. Daarnaast worden ook het begin van lente en herfst door feesten omlijst. Maar het jodendom kent meer bijzondere momenten op de kalender. Deze middag wijdt Leo Mock uit over de Joodse feestdagen en andere bijzondere dagen.


Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

docent: Bart Wallet

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

docent: Leo Mock

Mirjam van Emden (1981) is Hoofd educatie van het Joods Cultureel Kwartier. Daarvoor werkte ze in de woningcorporatiesector, na haar studie Bouwkunde aan de TU Delft te hebben afgerond. Na de middelbare school woonde ze twee jaar in Israël, waar ze Joodse vakken studeerde aan de seminaries Midreshet HaRova en Midreshet Ein HaNatziv. Mirjam geeft al jaren met plezier Joodse les in formele en informele settings. Ze was betrokken bij Limmoed en is één van de oprichters van het Joods Studentenhuis Amsterdam en van het Monthly Minyan. Allemaal initiatieven waar mensen met diverse Joodse achtergronden samen komen.

docent: Mirjam van Emden


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Jodendom voor beginners

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Identiteit en lernen'