sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joods Onderwijs

Een kleine geschiedenis van Joods onderwijs in Nederland

Joods Onderwijs
cursusnummer
7806
docent
plaats
Amsterdam
data
3x op dinsdag
7, 14 en 21 november 2017
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 80,00
docent: Bart Wallet

Kennis en Godsvrucht?
In 2017 wordt herdacht dat honderd jaar geleden 'bijzonder onderwijs' financieel gelijkgesteld werd aan 'openbaar onderwijs'. Dat plaatste de Joodse gemeenschap voor een lastig dilemma: vol overtuiging was in de negentiende eeuw voor het openbaar onderwijs gekozen, maar de Joodse kennis van de jongere generaties nam steevast af. Moest nu de koers verlegd worden en geïnvesteerd worden in eigen 'Joods bijzonder onderwijs'? Het leverde felle debatten op - en een bescheiden groei van de zelfstandige Joodse scholen.

In deze cursus behandelen we de geschiedenis van het Joods onderwijs in Nederland vanaf het einde van de 18e eeuw tot 2017. Daarbij is aandacht voor de eigenheid van Joodse scholen, onderwijzers en kinderen, voor de manier waarop scholen gebruikt werden als middel tot integratie in de samenleving, en voor het kweken van Joods en/of zionistisch kader op de scholen. Het interne Joodse debat zal steeds geplaatst worden in de bredere context van de Nederlandse samenleving en van internationaal Joodse onderwijsontwikkelingen. Het lezen van diverse originele bronnen zal onderdeel uitmaken van deze cursus.
De inschrijving voor cursus 7806 is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Joods Onderwijs

    promocode ontvangen?

gratis
← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'