Wonderkind Mischa Hillesum (1920-1943) gold als het grootste pianotalent dat Nederland in tijden had voortgebracht. Maar balancerend op de dunne lijn tussen genialiteit en krankzinnigheid leefde hij in een geweldig spanningsveld, en al op jonge leeftijd belandde hij in een psychiatrische inrichting. Daar betoverde hij, tussen de elektroshocks door, medepatienten en medisch personeel met zijn spel. Tijdens de bezetting schitterde hij, als Joodse musicus verbannen uit het openbare leven, op zg. zwarte avonden, illegale culturele bijeenkomsten, maar zijn zuster Etty noteerde in haar beroemde dagboek: 'Wat doet het er allemaal toe, jouw briljante spel, het verrukte, ook wel zeer sensatiebeluste publiek, zolang er die lijdenstrek is om je vertrokken zwakke mond.'
Pogingen van Willem Andriessen, directeur van het Amsterdams Conservatorium en dirigent Willem Mengelberg om de jonge musicus uit handen van de bezetters te houden liepen op niets uit, mede omdat Mischa verkoos solidair te zijn met zijn ouders. In september 1943 werd het hele gezin Hillesum via Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Niemand overleefde.
JanWillem Regenhardt is historicus en publiceerde onder meer de biografie van de verzetsman en kunstenaar Eduard Veterman. Hij werkte mee aan de totstandkoming van de nagelaten geschriften van Etty Hillesum.
Mischa's spel en de ondergang van familie Hillesum, door JanWillem Regenhardt
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2012
ISBN: 139789460033711