Televisiemaker Frits Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw, historica Marijke van Haeften, de Japanse kampen heeft overleefd. Van Haeften en Barend vertellen samen hun bijzondere levensverhalen.
Hoe kon de Joodse familie van Frits een groot aandeel leveren in het verzet? Waarom werd hem dat nooit verteld? Waaraan bezweek zijn grootvader? Welke verhalen gaan schuil achter de kaarten en brieven uit de kampen Vught, Westerbork en Sobibor? Waarom was de bevrijding van de familie van Marijke uit het jappenkamp geen echte bevrijding? Hoe kan het dat haar oudoom na de oorlog als foute politieagent werd veroordeeld?
De oorlog is een steeds grotere rol gaan spelen in de levens van Marijke, Frits en hun kinderen. Persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in dit bijzondere familieverhaal.
Naast de combinatie van twee intrigerende familiegeschiedenissen die elkaar steeds weer raken, zijn er nieuwe vondsten in het boek te vinden, zoals een unieke brief uit Sobibor. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan het nog relatief onbekende verhaal van de Coselgangers, de na Auschwitz en Sobibor op twee na grootste groep van vermoorde Nederlandse Joden.
Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend: Matzes en mie, de lotgevallen van de families Barend en van Haeften
Amsterdam, Boom Uitgevers, 2017
Aantal blz.: 220