Van de ca. 140.000 Joden die voor de oorlog in Nederland woonden, overleefdeminder dan 4 promille. Die 38.000 mensen moesten, net als iedereen, hun eigen bestaan en dat van Nederland opnieuw opbouwen.
Maar wie door de Sjoa te maken heeft met lichamelijke en psychische schade, schoolachterstand, het verlies van zelfvertrouwen en ook nog beroofd blijkt van have en goed, staat van meet af aan op achterstand. 'De naoorlogse Joodse gemeenschap in Nederland is meer een lotsgemeenschap dan geloofsgemeesnchap', stelt de schrijver. Men deelt h
Het onpeilbare en onverwerkbare doorstane leed, het immense gedeelde verdriet en slachtofferschap hebben destijds de vraag doen rijzen of deze gedecimeerde, kwetsbare groep mensen nog wel een rol zouden kunnen spelen in de Nederlandse samenleving en het belang van de bijdrage van deze groep mensen aan de Nederlandse samenleving lang overschaduwd.
Het boek van André Agsteribbe wil een eerbetoon zijn aan al diegenen die na de oorlog 'gewoon' het leven oppakten en aan het werk gingen. Hard werken om verdriet niet steeds te hoeven voelen, om zelfrespect te herwinnen en voor inkomen en vreugde te zorgen, en als vervanging voor alles wat in de oorlog verloren was gegaan.
In persoonlijke portretten laat Aan het werk zien hoe een zeer kleine groep van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, tegen alle verwachtingen en omstandigheden in, door hun werk een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan naoorlogs Nederland.
Het boek werd mede mogelijk gemaakt door Joods Maatschappelijk Werk (JMW).
Aan het werk. De opmerkelijke Joodse bijdrage aan Naoorlogs Nederland, door André Agsteribbe
Uitgeverij AMB, Diemen, 2011
ISBN: 9789079700400