inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Jan Waas

Als er in Nederland één kenner is van Joodse muziek, dan is het wel Jan Waas (1946). Zijn muziekbibliotheek telt inmiddels meer dan 5.500 CD’s en langspeelplaten, waarvan ruim 1.250 ‘Joodse’. Het is een internationale verzameling met Engelstalige, Franse, Jiddisje en Nederlandse muziek en veel muziek uit de Balkan.
Jan Waas deelt zijn kennis graag. Hij schreef recensies en artikelen voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad en hij maakte radioprogramma’s, onder andere voor de Joodse Omroep en voor Radio Sefarad in Madrid. In zijn columns voor Crescas schrijft Jan Waas over recent verschenen Joodse muziek.

vrijdag 13 mei 2016


De Ot Azoj-band heeft een nieuw-oud Oost-Europees land gecreëerd, Molvania, een soort Middel-Aarde, en brengt daar vandaan de muziek uit de grensgebieden tussen Moldavië, Macedonië, Roemenië en Turkije, een land van feesten en modder, zoals ze zelf zeggen.

De groep noemt zich ook niet langer klezmerband. Dat zou ook niet eerlijk zijn, want van vroeger zijn nog slechts twee bemanningsleden over: de saxofoniste Karin Kranenborg en de violist Joris van Beek. Ot azoj geyt dos in die klezmer-mediene. De meeste alt-naye eigen composities, veelal in hinkende ritmes, staan op naam van Radek Fedyk (tuba, trompet en contrabas). Verder tekenden Joris van Beek en de accordeonist Wilco Oomkes voor enkele van de modern-traditioneel klinkende nummers.

Ook al is het geen klezmermuziek meer te noemen, toch valt de CD-productie Dza Dza Dzum op het nieuwe (eigen) label AAC Records van het Amsterdam Artist Collective, best te genieten! En bedenk wel dat veel van de ‘echte’ klezmorim, zoals Abe Schwartz en Dave Tarras, ook niet alleen maar kosjere melodietjes speelden.
Ot Azoj speelt gewoon lekker swingende en goed uitgevoerde Balkan-jazz. Je gaat vanzelf wel dansen. Een optreden zal zeker het bezoeken waard zijn. De hoes-tekening geeft het al aan: de sfeer zit er ingeramd.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Dza Dza Dzum
Ot Azoj
AAC Records 99501
Distributeur: Music & Words, Zeist

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in