inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Jan Waas

Als er in Nederland één kenner is van Joodse muziek, dan is het wel Jan Waas (1946). Zijn muziekbibliotheek telt inmiddels meer dan 5.500 CD’s en langspeelplaten, waarvan ruim 1.250 ‘Joodse’. Het is een internationale verzameling met Engelstalige, Franse, Jiddisje en Nederlandse muziek en veel muziek uit de Balkan.
Jan Waas deelt zijn kennis graag. Hij schreef recensies en artikelen voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad en hij maakte radioprogramma’s, onder andere voor de Joodse Omroep en voor Radio Sefarad in Madrid. In zijn columns voor Crescas schrijft Jan Waas over recent verschenen Joodse muziek.

vrijdag 6 mei 2016


In de Verenigde Staten zijn nog veel gezinnen die Jiddisj spreken en waarschijnlijk een aantal Sefardiem die hun kinderen Ladino leren. Voor die gezinnen verzorgde Sarah Aroeste een kinder-CD: Ora de Espertar (Het is tijd om wakker te worden).

Het doet me vooral denken aan de licht-jazzy uitvoering van de Nursery Rhymes, die al een halve eeuw in mijn kast staat, met de bedoeling om hem ooit eens in de klas te gebruiken, ter leeringhe ende vermaeck.

Net als onze Clara Asscher-Pinkhof en Rav Vorst heeft de zangeres Sarah Aroeste het kinderrepertoire willen uitbreiden, maar dan vooral voor de eventuele Sefardische basisschool, indien die ergens bestaat. Ze heeft liedjes geschreven over groeten (saludos) en lichaamsdelen (las manos). Het kind leert de dierennamen in het Ladino via Kuantos animales, een soort Old MacDonald, Dod Moshe, ofwel Ou Oom Klaassie. En dan is er het slaapliedje Nochada buena voor het kind dat juist niet wil slapen.

De bewerkingen zijn niet erg origineel, maar wel leuk genoeg om de liedjes aantrekkelijk te maken. Nu is het aan het onderwijzend personeel om er iets mee te doen. Alle teksten en Engelse vertalingen zijn keurig aanwezig. Via haar website is nog een heleboel materiaal te verkrijgen, tot T-shirts aan toe.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Sarah Aroeste
Ora de despertar
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in