In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 1 november 2013

Yuval Adler, de maker van de succesvolle film Bethlehem, lijkt een soort Renaissance-type te zijn. Hij studeerde analytische filosofie aan de Universiteit van Tel Aviv en tegelijkertijd beeldhouwen aan de Betsalel kunstacademie in Jeruzalem. In de V.S. behaalde hij zijn doctoraal in de filosofie. Als kunstenaar ging hij meer de richting uit van installaties, beeldend werk en video’s. Om geld te verdienen zette hij zijn mathematische talenten af en toe in voor een Amerikaans hedgefonds. Zijn carrière liep fantastisch, maar plotseling had hij er helemaal genoeg van. Hij besloot een oude droom te vervullen en een film te maken. Er volgde in New York een periode van eenzaamheid en depressie waarin hij voelde dat hij niets meer was – geen filosoof meer, geen kunstenaar meer en nog geen filmmaker. Toch is vijftien jaar later die film er, en heeft Bethlehem op het Filmfestival van Venetië al de prijs van de filmcritici in de wacht gesleept.

Ik zag Bethlehem een paar weken geleden. Het is een thriller die zich afspeelt in de bezette gebieden, geschreven als een Grieks drama waarin alle gebeurtenissen die zich voordoen onvermijdelijk tot een noodlottige ontknoping leiden. De hoofdrolspelers zijn Razi, een Shin Beth-agent (gespeeld door Tsachi Halevy), die contact onderhoudt met een jonge Palestijnse informant, de 17-jarige Sanfur (gespeeld door Shadi Mar’i). Sanfur heeft een oudere broer, Ibrahim, de leider van de lokale Al-Aqsa Martelaren Brigade, en om die laatste is het de Shin Beth natuurlijk te doen. Sanfur hecht zich aan Razi die meer een vaderfiguur voor hem is dan zijn eigen vader, want die bewondert Ibrahim, de vechter, en zijn jongere zoon zinkt daarbij in het niet. Een andere belangrijke figuur is Badawi (gespeeld door Hitham Omari), Ibrahim’s felle luitenant. De film concentreert zich op de relatie tussen Razi en Sanfur en biedt tegelijkertijd een insider’s beeld van de bezette gebieden tijdens de tweede Intifada. Israëlische veiligheidsmensen die de film gezien hebben, waren verbaasd over de accuratesse en levensechtheid van de film. Dat is mede te danken aan Ali Waked, voormalig correspondent in de gebieden voor de website Y-net, de co-writer van het script. Adler vertelde hem dat hij een film wilde maken die niet ging over het politieke conflict, het grote geheel, maar over een aantal individuen in het centrum van het conflict, die daardoor extreme levens leiden. Hij bereidde zich grondig voor op het maken van de film: hij bezocht samen met Waked het vluchtelingenkamp Askar bij Nabloes, om er te spreken met door Israël gezochte militanten. Hij sprak ook uitgebreid met Israëlische veiligheidsmensen. En tijdens zijn diensttijd zat hij in een elite-eenheid van de IDF. Om gesprekken in het Arabisch te kunnen volgen, leerde hij met behulp van een privéleraar elementair Arabisch.

Voor de spelers werden allemaal amateurs gekozen: Shadi Mar’i komt uit Mishad, een dorp bij Nazareth; Hitham Omari geeft in het dagelijks leven les in acteren in Nazareth; Hitham Omari is cameraman bij een nieuwsdienst; en via twee journalisten van Ha’aretz kwamen ze op het spoor van Tsachi Halevy, die het voordeel had dat hij naast Hebreeuws ook Arabisch spreekt. Alle drie spelen hun personages fenomenaal, uit het hart, en dat maakt dit fictieve drama zo werkelijk. Alleen de vrouwen in de film komen er bekaaid af.

Adler kwam op het idee van de film toen hij nog in New York woonde en een video zag over een Palestijnse collaborateur, die op straat door een gang werd doodgeschoten, terwijl er andere mensen omheen stonden. Hij vroeg zich af wat er werkelijk aan de hand was op een plek waar zoveel verschillende machtscentra zijn die allemaal gebaseerd zijn op loyaliteit. “Je hebt de Palestijnse Autoriteit, je hebt de verschillende gewapende facties, de clans, en tussen al die groeperingen heerst rivaliteit,” zegt hij. “En in dat netwerk komt de Shin Beth binnen en weet informatie te verkrijgen via door hen uitgekozen en ‘gecoachte’ collaborateurs. Je leest in de krant dat iemand een raket afvuurde. Maar in werkelijkheid gebeurt dat omdat een factie ruzie heeft met een andere en iemand de PA voor schut wil zetten. De man die de raket afvuurt, is er niet echt op uit om Palestina te bevrijden, hij heeft zijn eigen agenda.”

Toen ik de film zag, bleef het na de aftiteling lang stil in de zaal – alsof de onhoudbaarheid van een situatie waarin onze levens en onze veiligheid afhangen van een groot netwerk van leger, inlichtingendienst en collaborateurs, opeens duidelijk doordrong. Een lose-lose situatie voor iedereen, waarin de menselijkheid het aflegt tegen de noodzaak om te overleven.

Niet iedereen is zo enthousiast over Betlehem. Journalist Gideon Levy (Ha’aretz) noemde het ‘een schandalige Israëlische propagandafilm’. Ali Waked, de Palestijnse co-schrijver van het script, vindt dat onzin. Waked werkte tien jaar als verslaggever in de bezette gebieden, was bevriend met gezochte militanten en kreeg het aan de stok met president Abbas, omdat hij durfde te schrijven over de corruptie binnen de Palestijnse autoriteit. Hij zegt dat niets van wat hij als correspondent kon schrijven over de Palestijnse realiteit-achter-de-schermen, zo waarheidsgetrouw is als het script voor de film. “Als Levy het niet leuk vindt wat hij in de film zag, komt dat misschien omdat hij de werkelijkheid niet leuk vindt,” zegt hij in Ha’aretz.

Betlehem is de officiële Israëlische inzending voor de Oscar voor ‘beste buitenlandse film’. Pikant detail is dat ook de PA een film inzendt: Omar, gemaakt door de Nederlands-Palestijnse cineast Abu-Assad, die de band van een Palestijnse collaborateur met zijn Israëlische ‘handler’ als onderwerp heeft. Het verbaast Waked niet. Collaboratie is een pijnlijk onderwerp in de Palestijnse samenleving, zegt hij. De timing is wel opmerkelijk. In ieder geval: ga Bethlehem zien! (En dat geldt waarschijnlijk ook voor Omar).

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De staat Israël tegen Netanjahoe – of is het andersom?
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël