Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 26 mei 2017

Maandag 22 mei was het uiterst stil in zuid-Jeruzalem, het leek wel Jom Kipoer. Veel van de wegen in en naar het centrum waren afgesloten voor verkeer en de bussen reden niet, allemaal vanwege Trumps bezoek aan Jeruzalem. Sommige mensen bleven maar thuis, omdat hun werkplek onbereikbaar was. Y. had een werkbezoek aan een cliënt op Derech Bethlehem en besloot daar lopend naar toe te gaan, de rijweg zelf was voor verkeer afgesloten. Om haar huis weer te bereiken moest ze behoorlijk omlopen. Dat leverde een ontdekking op: een Amerikaanse helikopter, geparkeerd op een rommelig terrein bij het gerenoveerde voormalige treinstation. De persoonlijke Marine One helikopter van Trump, bleek later.


Trumps privé helikopter geparkeerd bij het voormalige treinstation in Jeruzalem, foto: Y. Wolff

Zelf probeerde ik hoe dicht ik bij het King David hotel kon komen, waar het echtpaar T. de nacht hadden doorgebracht in de presidentiële suite. Dat lukte niet erg, alle wegen naar het hotel waren afgezet met dwarsgeparkeerde bussen en contingenten politie. Zelfs het gebouw van de YMCA, tegenover het King David, waar ik slinks door trachtte te sluipen, was verboden terrein. Opvallend waren onderweg de grote reclameborden met: Jerusalem welcomes Trump en: Trump is a friend of Zion. Er blijken er 42 van te staan in het centrum van de stad. Een initiatief van en betaald door Mike Evans, een invloedrijke christelijke zionist volgens Haaretz, die er honderdduizend dollar voor over had om de Amerikaanse president aan zijn verkiezingsbeloftes te herinneren: Jeruzalem te erkennen als Israëls hoofdstad en er de Amerikaanse ambassade te vestigen. Ook het orthodoxe Israel Center in de Keren Hayesod straat liftte mee op het Amerikaanse bezoek met een spandoek aan de gevel: heeft Trump zijn kleinkinderen al opgegeven voor het Dror zomerkamp?

Na de bling-bling ontvangst door het Saoedische vorstenhuis met hun gouden paleizen, kamelenoptocht en zwaarddansen, was de ontvangst in Israël nogal gewoontjes, huiselijk zelfs. Op de rode loper naast het Air Force One vliegtuig converseerde Sara Netanjahoe met de Trumps over het onderwerp dat de media een hekel hebben aan de Netanjahoes, net zoals dat geldt voor de Trumps, maar dat het volk van hen houdt. In de rij vips die Trump de hand moest drukken, had het minder belangrijke Knessetlid Oren Hazan (Likoed) zich er ongenood tussen gewurmd, sloeg een arm om Trump heen en maakte aanstalten een selfie te maken. Zijn smartphone weigerde en Trump bleef geduldig wachten – terwijl Netanjahoe Hazan ondertussen trachtte weg te duwen – tot de selfie was genomen …

Trump is de eerste Amerikaanse president in functie die een bezoek bracht aan de Oude Stad. Voorgaande presidenten bleven daar weg; de Oude Stad wordt door de VS beschouwd als bezet gebied. Nadat het echtpaar Trump ruim een uur in de Heilige Grafkerk had doorgebracht, begaven ze zich naar de Kotel (de Klaagmuur). Trump samen met zijn schoonzoon Jared Kushner en de ‘rabbijn van de Kotel’ Shmuel Rabinowitz aan de kant voor de mannen; Melania en Ivanka Trump liepen naar de kant voor de vrouwen. Ivanka Trump, die een klein zwart hoedje op haar opgestoken haar droeg, leek oprecht aangedaan door de plek waar zij stond. Het verzoek van Israël om Trump te laten vergezellen door Netanjahoe was eerder afgewezen door het Witte Huis. Vernederend voor Bibi, maar het zou een te grote legalisering van de Israëlische claim op het gebied vormen, neem ik aan.

In de rede die Trump in het Israel Museum hield – de eerder geplande locatie in Massada was afgevallen omdat daar geen platform was waar Trumps helikopter kon landen – keerde hij zich allereerst tegen terreur, met name van Hamas, Hezbollah en IS, en ook tegen de uitspraken van de Iraanse machthebbers die Israël van de kaart willen vegen. Hij beloofde dat zijn regering altijd aan Israëls zijde zal staan (niet zoveel anders dan Obama die beloofde “Israel, we will have your back”). Zijn speech was optimistisch: Abbas staat klaar om vrede te sluiten, Netanjahoe ook, en vanuit Saoedi-Arabië komt de boodschap dat men graag een relatie met Israël wil – mits het Palestijnse probleem wordt opgelost. Over de voorwaarden en uitwerking van deze vrede bleef hij vaag, het begrip ‘twee-staten-oplossing’ viel niet.

Kortom, een hoop mooie woorden, maar weinig inhoud, geen concrete plannen. Veel Israëli’s zijn tóch enthousiast, want Trump heeft hen in het hart geraakt. Hij is geen koele intellectueel als Obama, hij is een man van het volk al is hij miljardair, hij praat recht voor zijn raap en spreekt ronduit over “de oude en eeuwige banden van het Joodse volk met dit heilige land, die dateren van duizenden jaren geleden, met inbegrip van de regering van Koning David, wiens ster nu trots staat op Israëls blauw-witte vlag.”

Ook de tweede dag van Trumps bezoek, toen hij Abbas opzocht in Bethlehem, bleven de helikopters luidruchtig boven de hoofdstad cirkelen. Om een uur of vier ’s middags vertrok het Amerikaanse bezoek vanaf Ben Goerion, op weg naar Rome, en werd het eindelijk stil. Tijd om de stad op te ruimen, alle plastic drinkflesjes en lege chipszakken op te vegen. Y. belde op – ze had ’s ochtends, zoals ze regelmatig doet, een ziek Palestijns jongetje met zijn vader naar het Shaarei Tsedek ziekenhuis gereden voor de nierdialyse die het kind daar krijgt. Onderweg kletst ze weinig met de vader en zeker niet over politiek, maar deze keer begon hij zelf over Trumps bezoek aan Saoedi-Arabië: “Hij is een businessman – hij heeft daar hele goede zaken gedaan.” Met het oog op de handelsovereenkomst die Trump daar heeft gesloten – de verkoop van zeer geavanceerde wapens aan Saoedi-Arabië voor meer dan 110 miljard dollar over een periode van tien jaar –, is dat een juiste analyse.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël