inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 4 mei 2012

Elk jaar op 4 mei, waar ik ook ben op deze wereld, denk ik even aan Nederland. Waar men dan met de vuist op de borst slaat en de zovele onnodige slachtoffers van de wrede Tweede Wereldoorlog herdenkt. Uiteraard komen daar heel wat persoonlijke gevoelens bij als je een uit Nederland afkomstige Jood bent en weet dat juist Nederland het land is met het hoogste percentage Joodse slachtoffers van alle door de Duitsers bezette landen. En het land met het laagste percentage (3%) actieve weerstand van burgers tegen de Duitsers.

Ik denk dan hoe we vroeger, in Beverwijk en later in Castricum, met de Stille Tocht meeliepen en bloemen legden bij het oorlogsmonument.

Uiteraard zijn we nu jaren verder en is er een nieuwe generatie die anders denkt over het herdenken van wat het Duitse volk Nederland en zijn inwoners aandeed. We hebben al gehoord dat er overwogen werd om een prachtgedicht te laten voorlezen, goedbedoeld geschreven door een jongetje dat zijn oudoom legitimatie wilde geven, nadat deze enkele jaren als vrijwilliger bij de SS had gediend en zijn familie, zeker dit jonge kind, wist te overtuigen dat hij slechts een verkeerde keuze had gemaakt en eigenlijk zelf een slachtoffer was.

Maar ook elders in Nederland vindt men het een goed idee om dit jaar ook de Duitse soldaten, die tijdens een gewelddadige bezetting, gericht op het systematisch uitmoorden van een volk, om het leven kwamen. Want ook zij zijn slachtoffers van een doctrine. Misschien hadden ze het zelfs zo niet bedoeld. Die Duitse soldaten, niet het dorpje in Gelderland. Daarom heb ik besloten het o zo tolerante Nederland te helpen en wil ik u graag enkele ideeën geven om de 4 mei herdenking te veranderen in een echte, Hollandse en tolerante slachtoffer-polonaise. Want heus, slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn overal te vinden:
• Wat vindt u van de kinderen van Himmler, Goebbels en hun maatjes, die door hun ouders werden vergiftigd? Zijn dat geen slachtoffers? Een minuut stilte graag voor de zielige kindjes van alle Duitse nazi´s!
• Wat vindt u van al die Duitse piloten? Dacht u dat het platbombarderen van Rotterdam een makkie was? Dat is héél traumatisch hoor! Graag ook een minuutje voor hen!
• En, oh ja, natuurlijk, al die vrijwillige kampbewakers? Het is ze echt niet in de koude kleren gaan zitten hoor! Probeert u maar eens 6 miljoen man te vermoorden! Heel zielig wat die mensen allemaal hebben gedaan! Twee minuten voor hen. Kom, tolerant Nederland!!!
• Echt, al die mensen die vochten voor Duitsland en uiteindelijk ook nog verloren ... dat is toch heel erg?
• Wat dacht u van de Koninklijke Familie? Heel hard weggerend en jaren op zielige kamers in Londen en Canada? Kunnen we even een treurig gezicht maken voor hun trauma?
• En dan hebben we de nieuwe generatie van slachtoffers: wat zal het een schok zijn voor alle Moslims – legaal en illegaal – in Nederland, dat ze geen deel van deze oorlog hebben uitgemaakt! Even netjes een uurtje stilstaan voor deze slachtoffers, die de grootste slachtpartij van Joden net gemist hebben ... Geen wonder dat ze niet willen dat dit verhaal op de Nederlandse scholen wordt geleerd. Kom op!
• En laten we vooral die 97% van de Nederlandse bevolking uit de jaren ‘40-‘45 niet vergeten, die zo goed de Duitsers hebben geholpen, of alleen maar toekeken en geen poot uitstaken, in de hoop dat ze van de Joden af zouden komen, om te ontdekken dat bijna 10% van de Nederlandse Joden aan dit plan is ontsnapt (inclusief mijn ouders, waarvoor mijn excuses ...), dat is toch schokkend, dat maakt hen toch ook slachtoffers?

Nee echt, gaat u vooral door met het eren van de duivel en zijn handlangers, dat is zo multicultureel, dat is wel zo tolerant, en – eerlijk is eerlijk – wel zo typisch Hollands! Want niet alleen Günther Grass heeft het ware gezicht van Duitsland laten zien: ook het 4 en 5 mei Comité heeft zijn ware gezicht laten zien en nu, dankzij een dorpje in Gelderland, kan ik eindelijk begrijpen waarom juist uit Nederland het grootste aantal Joden is vermoord tijdens die Tweede Wereldoorlog en waarom een oud-premier, samen met een antisemitisch viswijf op alle media in Nederland hun antisemitisme mogen preken: omdat het een land is van voornamelijk huichelaars en verraders van eigen huis en haard. Toch waren er nog enkele rechtvaardigen in Sedom – mijn ouders waren bij de familie Snellen ondergedoken, die, uit overtuiging en zonder zelfbelang, mijn ouders het leven hebben gered – waardoor mijn broers, zusters, ikzelf en onze kinderen en kleinkinderen mogen leven.

Nee. Wij zijn geen oorlogsslachtoffers en u hoeft ons niet te herdenken. Het is mij nu duidelijk wat het werkelijke slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog is: de moraal, het moreel, de integriteit en de ruggengraat van Nederland, allemaal te koop voor een habbekrats bij uw politici en autoriteiten. Ik zou bijna zeggen: Nederland, schaam u!

Maar daarvoor moet men eerst een geweten hebben.

© Simon Soesan

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Mieke Daniels-Waterman

vrijdag 4 mei 2012
Simon, klare taal. Probeer dit specifieke blog ook elders te publiceren zodat een groter lezerspubliek wordt bereikt...

Jowitteroos

vrijdag 4 mei 2012
Wat een geweldig ongelooflijk goed uit het hart en hoofd beschreven en geschreven suk!

Mag het op de AP geplaatst worden?

Simon Soesan

vrijdag 4 mei 2012
Dank u wel. Met plezier kunt u het overnemen, met vermelding van naam.

Haagse Harry

vrijdag 4 mei 2012
?'En het land met het laagste percentage (3%) actieve weerstand van burgers tegen de Duitsers'. Moet dat echt vermeld worden? Ik heb genoeg boeken over de oorlog gelezen om te weten dat de mensen in 't verzet zich letterlijk & figuurlijk flink hebben verzet tegen de moffen. Dit commentaar lijkt te insinueren dat het de schuld is van Nederland dat er zoveel mensen zijn vergast omdat er blijkbaar zo 'weinig' mensen in het verzet zaten. Hier wordt ik een beetje naar van.
Ik lees ook dat de schrijver sinds zijn 17de niet meer in Nederland woont. Heeft hij dan nog recht van spreken over de hedendaagse Nederlandse samenleving? Als emigrant (1997) heb ik daar zo'n beetje mijn twijfels over.

c. fernandes

zaterdag 5 mei 2012
Bedankt voor dit mooie stuk Simon.
Jij hebt precies verwoord hoe ik me voel!

Rachel

zaterdag 5 mei 2012
Midden in de roos,beste achterneef !!
Achterneef ? Jouw grootvader en mijn grootvader waren broers.
Ik gebruik de voornaam van mijn groomoeder als nickname.
Gaat er een lampje branden ?

anjo brendel

zaterdag 5 mei 2012
Weet niet goed hoe te beginnen na het lezen van Uw brief , door gestuurd door mijn FBster Jonah Elshout , ben wel blij dat ik van 'n familie kom , die altijd iets hebben gehad met Israel , in de oorlog , door Hannie Schaft , onderduikers , daarna mijn Oma , die het er over had als kind zijnde na mij toe , boompjes gekocht / laten planten , ik zelf ben van '51 , genoeg gehoord over de oorlog , daarom stootte het enorm tegen de borst over dat gedicht met de 4e Mei , en zoals ik zelf mee maakte met 'n paar autochtone giegelk@@@@s, stonden te lachen over de toen nog vrijgezellige W.A. toen ik daar wat over zei , waar zijn jullie hier voor , ben je je dat bewust , kreeg ik 'n ordinaire grote waffel in hun taal natuurlijk en kon 'n oplawaaier krijgen , Ik blijf thuis en volg het op de tv , Dank U voor Uw klare verwoording van deze schaamteloze toestanden gebeurt / gebeuren nog steeds . Vr Grt A. Brendel , Amsterdam .

C. Burggraaf

zaterdag 5 mei 2012
Ik lees de columns van de heer Soesan meestal met genoegen, maar dit gaat me te ver. Om op zo'n manier bijkans de gehele Nederlandse bevolking af te schilderen als collaborateurs. Ook ik vind dat gedicht ook te gek voor woorden en het is maar goed dat het niet is voorgedragen. Maar de column vind ik deze keer ook te gek voor woorden. Het cynisme druipt er vanaf. Nederlanders zijn huichelaars en verraders, kaliber Gretta Duisenberg. U wordt bedankt meneer Soesan voor deze vleiende opmerking, ik zal het er harte nemen. De Duitse bezetting getuigde van nietsonziende wreedheid. De Duitsers hebben een duivels spel gespeeld en wisten ook de Joodse Raad voor hun karretje te spannen. Niet iedereen binnen de Joodse Raad bezat de moed van Suskind, misschien was hij wel de enige. Er zijn er geweest die willens en wetens hun eigen hachje probeerden te redden ten koste van hun medegenoten. Zo zijn er heel wat mensen op de lijst geplaatst en via de Hollandsche Schouwburg afgevoerd naar de vernietigingskampen. Niet iedere Nederlander heette Van Hulst, maar ze zijn er wel geweest. Om anderen te redden uit de klauwen van de nazi's, daar was werkelijk moed voor nodig. Natuurlijke schuilplaatsen waren er nauwelijks. Wilde je iemand redden, dan moest je hem in huis nemen. Ik heb voor deze mensen, die hun leven op het spel zetten, diep respect en bewondering. Als je gesnapt werd, schoot je het hachje erbij in en als je een gezin had, zette je ook het leven van je vrouw en kinderen op het spel. Wie durft vooraf te zeggen, dat hij/zij dat ook wel even zou doen in dezelfde omstandigheden? Maar goed, de rest keek toe - de lafaards, de verraders - ze staken geen poot uit en hoopten zo snel mogelijk van hun Joodse landgenoten af te komen, volgens de heer Soesan. Werkelijk grof om dat zo te stellen! We weten vast dat de heer Soesan die moed wel heeft als het er op aankomt. Meneer Soesan, ik ga geen lans breken voor het dappere volk van Nederland, want dapper zijn we niet geweest. Elk jaar ga ik naar Yad Vashem om te treuren over het onmetelijke en onbeschrijflijke leed dat het Joodse volk is aangedaan, maar ook als hommage aan hen die met gevaar voor hun leven Joodse landgenoten hebben gered. Helaas voor meneer Soesan zijn daar ook vele Nederlanders onder. Ik heb Israel lief, heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt en heb in Israel en Nederland vele Joodse vrienden en ook al maakt de heer Soesan me uit voor een verrader, die liefde voor het Joodse volk, de plaats die mijn Joodse vrienden en Israel in mijn hart hebben, kan hij mij niet afpakken!

Simon Soesan

zondag 6 mei 2012
@Rachel: het lampje brand altijd, maar ik kreeg een hint van Yochanan....

Simon Soesan

zondag 6 mei 2012
@C. Burggraaf: het artikel is bedoeld als beschuldigende vinger tegen diegenen, die vijand en slachtoffer, beul en prooi, samen willen herdenken. Mocht u het cynisme personnlijk nemen, dan hierbij mijn excuses, dat was niet de bedoeld. Als zoon van overlevenden, die hun leven danken aan Nederlanders, twijfel ik geen moment aan het feit dat er niet aleen toen mensen waren, maar ook zeker nu, mensen zijn, die zonder enig zelfbelang tegen deze praktijken waren en er wel degelijks iets aan deden.
Mocht mijn cysime in sommige ogen te ver zijn gegaan: nogmaals mijn excuses - dit is een artikel uit het hart geschreven....

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De grootste jodenstreek ooit
mei 2020Koeshi
apr 2020Anne Frank, de musical
mrt 2020Het stel
mrt 2020Een verhaaltje
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X