inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 27 juli 2012

Deze column verscheen eerder, in 2006, in het NIW. Ik publiceer hem opnieuw naar aanleiding van de aanslag in Burgos, Bulgarije.

Tegenover ons huis op de Carmel ligt een heuveltje. En op die heuvel bevindt zich een parkje. ‘Het park van de kinderen’ noemen we het. Daar staat een herdenkingsmonument met 43 namen erop. Tot 2000 waren dat ‘slechts’ 29 namen van zonen en dochters uit onze wijk, die in onze oorlogen waren omgekomen. Sinds 2000 zijn er 14 namen bijgekomen van kinderen die gedood zijn bij terreuracties in onze stad.
De basisschool in onze wijk organiseert elk jaar de herdenkingsplechtigheid. Traditioneel begint de dodenherdenking bij het vallen van de avond en is het de dag daarna een treurdag. Om acht uur op de avond van de dodenherdenking gaan alle sirenes in het land af en houden we één minuut stilte. De volgende ochtend om elf uur gaan de sirenes weer af. Deze keer voor twee minuten stilte. Het verkeer, de fabrieken, het leger: alles stopt en iedereen gaat staan. Auto’s op de snelwegen stoppen en mensen stappen uit. Alleen een aantal van onze ultra-orthodoxe Joodse medeburgers loopt door en spuugt vaak op de grond. Dat is blijkbaar hun religie.

Ikzelf ben verbonden aan deze basisschool vanaf dat onze oudste, 19 jaar geleden, daar naartoe ging. Sindsdien is deze ceremonie iets waar ik met de kinderen en vrienden altijd heen ga. Hun moeder, zoals vele moeders, kan dit niet aan en kijkt thuis naar de officiële nationale plechtigheid op de televisie. Enkele jaren geleden kwam Bassam er met zijn familie bij. Hoewel ze in een andere wijk wonen en Christelijke Arabieren zijn, is dat geen probleem. Onze wijk is een gemengde wijk, wat wil zeggen dat Joden en niet-Joden, zelfs vluchtelingen uit Libanon, er vreedzaam samenleven als burgers van Israël. Hoewel de ceremonie plechtig is, dragen de schoolkinderen gedichten voor, er is ballet, er worden zelfs liedjes gezongen, alles met als onderwerp de gevallen zonen en dochters van onze wijk. Uiteraard wordt er dan niet geapplaudisseerd.

Onze wijk is een doorsnee Israëlische wijk. Niets bijzonders, behalve dan misschien het feit dat we in Haifa wonen, waar het samenleven van Joden en niet-Joden heel normaal is, ondanks dat de media in de wereld daar liever geen aandacht aan besteden.
Ook dit jaar helpen Bassam en ik met het voorbereiden van het park. Lichtmasten en duizend stoelen van de gemeente, geluidsversterking, een vlaggenmast en de omgekeerde helm die in het midden moet. Traditioneel en symbolisch wordt daar een herdenkingsvuur in aangestoken. Jarenlang mocht ik de vlag halfstok hijsen. Enkele jaren geleden, terwijl ik de vlag liet zakken, hielp Bassam mij daarbij. Sindsdien doet hij het en is men gewend geraakt aan deze reus van honderddertig kilo, die met tranen in zijn ogen luistert naar de 43 namen die elk jaar weer worden voorgelezen. Zelfs de eerste baby van onze wijk staat op die lijst. Een lijst waar niemand op wil staan en die we allemaal elk jaar opnieuw horen, met de hoop in ons hart dat er geen nieuwe namen bij zullen komen.

Onze kinderen zien deze plechtigheid niet anders. Bij toeval heeft elk kind van ons twee vrienden of vriendinnen uit haar of zijn klas al moeten begraven. De ontploffing van het Matsarestaurant, vlak onder ons huis, en de ontploffing van bus nummer 36, acht straten bij ons vandaan, waren daar mede de oorzaak van. Maar ook de zelfmoordactie in het Maximrestaurant heeft het leven van vrienden en vriendinnen geëist. Daarom zijn de namen op het herdenkingsmonument niet abstract voor ze. Als de namen worden voorgelezen staan ze dicht bij me en ik probeer ze alle drie vast te houden.
Ook Oren, een jongen die op 13-jarige leeftijd in het Maximrestaurant zijn vader, zusje, neefje en grootouders verloor en daarbij zelf zwaar gewond raakte, is er bij. Oren is sinds de aanslag blind en loopt moeilijk. Na drie jaar zit zijn gezicht nog vol met scherven en littekens. Zonder er iets aan te kunnen doen, moeten mensen altijd even naar hem kijken.
Als de sirenes af gaan, krimpt hij in elkaar. En als de namen van zijn zus, vader, neef en grootouders worden genoemd, lijkt het of hij naar beneden kijkt. Alleen het schokken van zijn schouders laat zien wat er werkelijk door hem heen gaat.
Ik kijk naar de gehandicapten. De gewonden die oorlogen en aanslagen overleefden en in hun rolstoelen vooraan zitten.
Tommer, die de snelste hardloper van de school was en nu geen benen meer heeft. Maya, waar onze zoon als kind verliefd op was en die het de rest van haar leven ook zonder benen zal moeten doen. Andere kinderen die inmiddels bijna volwassen zijn geworden en die ook nooit meer zullen dansen of rennen.

Het heeft onze jonge staat inmiddels heel wat gekost om onafhankelijk te zijn en het lijkt er helaas op dat het ons nog heel wat zal gaan kosten.
Onze buren moeten ons nog steeds niet. De Europese Unie vindt de leider van Iran helemaal niet eng en blijft zijn eis steunen om zelf atoomwapens te mogen hebben.
In Libanon woont, onder de grond, een man in een jurk die blijft volhouden dat hij ons van de wereldkaart zal vegen, terwijl Frankrijk, Duitsland en Rusland hem blijven bewapenen.
Af en toe vraag ik me af of het allemaal wel zinnig was. Of ik er goed aan heb gedaan: naar Israël gaan, trouwen met de liefste vrouw in de wereld en vervolgens drie kinderen in dit land grootbrengen. Je hebt zo je momenten. Tijdens de ceremonie denk ik ook aan mijn kameraden in het leger, idealisten zoals ik, die omkwamen bij acties en veldslagen in de volle overtuiging dat we het voor de verdediging van ons land deden.
Ik kijk naar de ouders die de naam van hun kinderen op het herdenkingsteken zien en heb niets meer te zeggen.

Maar dan nadert het einde van de plechtigheid en zingen we ons volkslied.
“Zolang diep in het hart de Joodse ziel leeft en gericht naar het Oosten het oog verlangend naar Zion kijkt, is onze hoop niet vervlogen. De hoop, tweeduizend jaren oud, om een vrij volk te zijn in ons eigen land, het land van Zion en Jeruzalem ...”
Dan weet ik en dan weten we allemaal weer waarom we hier zijn. Dan weten wij dat we hier zullen blijven, dat ons thuis hier is en dat we er alles aan zullen doen om hier in vrede en in veiligheid te kunnen leven. Als burgers van een onafhankelijk land, slechts afhankelijk van elkaar. Wij, burgers van Israël.

© Simon Soesan

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Cor Burggraaf

vrijdag 27 juli 2012
Beste heer Soesan,

Dit is me uit het hart gegrepen, het was alsof ik erbij was, bij de herdenkingsplechtigheid. Ik zag de schouders van Oren schokken en in stilte huil ik mee. Huil ik mee met allen die treuren om geliefden en vrienden. Het onmetelijke verdriet, de nameloze leegte, de verwoeste levens, de wonden die geslagen zijn. Ik treur om de jonge levens die weggenomen zijn, om hen die vermoord zijn in Bulgarije en mijn gedachten zijn bij de nabestaanden, bij allen die aanslagen hebben overleefd en waarvan velen de wonden, de littekens en verminkingen een leven lang met zich mee zullen dragen. Een bedreigd bestaan. O G\'d erbarm U! Moge de Eeuwige hen troosten, hun de moed en de kracht geven om verder te gaan. Dat het volk van Israël in vrijheid mag leven in het land der vaderen.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De grootste jodenstreek ooit
mei 2020Koeshi
apr 2020Anne Frank, de musical
mrt 2020Het stel
mrt 2020Een verhaaltje
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X