inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 16 oktober 2015

Nee, bang zijn we niet. Wel bezorgd. Uiteraard hebben we wel ergere dingen meegemaakt. Denk alleen al aan alle bussen die in de jaren ’90 opgeblazen werden. Dat gebeurde destijds overigens in een tijd dat er zeer gevorderde vredesonderhandelingen werden gevoerd. Dit voor het geval iemand mocht willen opperen dat de huidige gewelddadigheden een resultaat zouden zijn van het volkomen stilliggen van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

In de sociale media lees ik de grappigste analyses van de voor u zo bekende ‘Israël experts’; mensen met ‘contacten in Israël’… Mensen die ‘heel veel’ in Israël zijn… en ‘het leven daar echt goed kennen’… Die geen idee hebben wat voor flauwekul ze allemaal uitkramen, ook in de geschreven pers en op televisie, waar ze met een heel ernstig gezicht proberen uit te leggen hoe ons leven er uitziet en, sterker nog, hoe ons leven er volgens hen uit zou moeten zien. Uiteraard wordt al deze wijsheid vanuit hun makkelijke stoel in het – voorlopig nog – veilige Nederland over het volk gestort.

Nummer één van deze hilarische analyses is voor mij de bewering dat al dit geweld veroorzaakt wordt door de bezetting. En de nederzettingen. Want toen het geweld begon met een massamoord op Joden in Hebron in 1929 was er uiteraard ook een bezetting. En waren er nederzettingen. En toen Fatah in 1959 werd opgericht, was dat vanzelfsprekend ook vanwege de bezetting. En vanwege die nederzettingen natuurlijk.

Even voor de duidelijkheid, ik ben uitdrukkelijk een tegenstander van die nederzettingen. Maar dat heeft niets met het gezwets van uw ‘experts’ te maken. Ik woon 42 jaar in Israël. Heb er mijn militaire dienst vervuld, ben er getrouwd, heb er kinderen gekregen, kinderen hebben er in het leger gezeten, zijn er getrouwd en ik heb er kleinkinderen gekregen. Dus een klein beetje historie heb ik er wel geschreven…

We maken heel wat fouten in ons land. En ja, we hebben er ook corrupte leiders tussen zitten. Zoals ieder ander land. En we hebben er volkomen verschwarzte rabbijnen tussen zitten. Het zij zo. Daarnaast hebben we nog heel wat goed te maken met de niet-Joodse bevolking van ons land. Dat is ons probleem en niet het uwe. We willen nog steeds de homogene Israëlische burger creëren. Die kan Joods, Christen, Moslim, Druze, Bahai of zelfs belijdend Heiden zijn. Maar dat doe je niet in 67 jaar. Dus er worden fouten gemaakt. Maar naast het maken van die fouten, zijn er ook dingen die we heel goed doen. We hebben indrukwekkende industrieën opgebouwd, we zijn leidinggevend in de hightech industrie, in de medische wetenschap en medische industrie. We hebben steden gebouwd, wegen aangelegd en woestijn vruchtbaar gemaakt. We hebben ons land succesvol ontwikkeld.

Als we naar onze buren kijken, nu 20 jaar na de Oslo-akkoorden en het interim vredesverdrag met de Palestijnen, zien we toch iets anders. Miljarden zijn er geschonken voor de opbouw van hun land. En ja, ik geloof in een tweestaten-oplossing, al was het alleen maar om ‘hen het hunne en ons het onze’ te laten. Maar… waar zijn hun broodnodige fabrieken? Waar zijn hun straten, hun huizen? Waar is hun infrastructuur? Waar is al dat geld gebleven? Om aan die vragen te ontkomen blijft de Palestijnse leiding olie op het bijna gedoofde vuur gooien en blijft spreken over bezetting, terwijl hun handtekening onder het interim vredesverdrag betekent dat zij toegeven dat er helemaal geen bezetting is. Maar wie leest dat? Of zoals George W. Bush ooit gezegd heeft: “Breng me niet in de war met feiten”.

En op het moment dat ze zien dat andere gebeurtenissen in de wereld de aandacht van hen dreigen af te leiden, krijgen ze ter plekke een nieuw idee: de Joden willen zich de Tempelberg toeëigenen. U weet wel, waar ze hun Moskee bovenop de resten van onze Tempel hebben geparkeerd. Want hun Moskee is heilig en onze Tempel blijkbaar niet. De Tempelberg die we in 1967 veroverden tijdens een zesdaagse oorlog. Een oorlog die ons werd opgedrongen en die door al onze vijanden tezamen werd verloren. Het is die Tempelberg die de Joden zouden willen confisqueren. Waarop hun leider zegt: “De Joden mogen met hun vuile stinkpoten onze heilige berg niet bevuilen.” En niemand zegt daar wat van. Dat mag allemaal gezegd worden, al is het een leugen. En als er rotsen, molotovcocktails en wapens in hun heilige Moskee gevonden worden, dan blijft de wereld zwijgen. Want dat is ‘gewoon’ verzet tegen die Joden met hun vuile stinkpoten.

Als ze zien dat ook dat niet genoeg is, dan gebruiken ze de jeugd. Hun jeugd die ongeschoold is, geen toekomst heeft en zich verveelt. “De Joden willen onze moskee vernietigen. Ga de Joden doden.” En dan begint de ellende pas goed. De jongste terrorist was 13 jaar oud. Europa krijgt er weinig van te horen en wat ze te horen krijgen, inclusief van uw ‘experts’ in Nederland is onvolledig en erg eenzijdig. Wat gebeurt er als zo’n tiener, die een aantal mensen heeft neergestoken, wordt neergeschoten door de politie? Dan verschijnt er een bewerkte foto van het lijk op Facebook met als onderschrift dat de Joden lukraak Palestijnse kinderen doodschieten. Nog meer olie op het vuur dus.

Toch is er een verschil tussen die eerste massamoorden in 1929 en die van vandaag. Nu hebben we ons eigen land, onze eigen politie en ons eigen leger. Dat leger zijn we overigens zelf. Daarom hebben wij Israëli’s het moeilijk met de overheid, want ook dat zijn wij zelf. Maar we staan ons mannetje. Geen zorgen, het komt allemaal goed. Juist omdat we op onszelf moeten en zullen passen.

En terwijl Europa zich verslikt in alle geregistreerde en ongeregistreerde ‘vluchtelingen’ (de VN vermoedt dat slecht 10% echte vluchtelingen zijn, maar dat beschouwt de EU als niet geloofwaardig) en niemand zich meer afvraagt waar die 2 miljoen Yazidische vluchtelingen zijn gebleven, landen er elke dag in de omgeving van het Zarka vluchtelingenkamp in Jordanië (met meer 2 miljoen vluchtelingen in tenten) privé-vliegtuigen uit de Golfstaten, die daar kinderen kopen en meenemen. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels afgeslacht in Syrië, Irak en Koerdistan.

En Europa slaapt of houdt zich in ieder geval slapend. Nederland gaapt en leest de krant van wakker Nederland die hun vertelt dat weer een BN-er gaat scheiden. Want dat is tenminste echt nieuws.

Welterusten, allemaal.

Simon Soesan

Bewerkt en geredigeerd door Hendrien Kloots

© Caun & Van Beem

Delen |

Reacties

lex nathans

vrijdag 16 oktober 2015
Het vervelende en irritante van jou stukjes is, dat ik nooit iets vind om daarover
te reageren. ik ben er altijd 100% meeeens.
Simon schrijf zo door opdat ik niets zal vinden om
in discussie te vervallen.
lex nathans

marc Vrolijks

vrijdag 16 oktober 2015
het raakt me, Dank je Simon

R.Boot

vrijdag 16 oktober 2015
Wat ben ik blijk met Simon Soesan.

Rob van der Laak

vrijdag 16 oktober 2015
Beste Simon,

Wat mij betreft verdienen de Israëliërs alle respect voor de manier waarop ze in korte tijd en onder bizarre omstandigheden hun land hebben weten op te bouwen tot de baken van democratie, industrie en innovatie die het inmiddels is. Ik kan en wil het niet anders zeggen (for what it’s worth): mijn volle respect.

Europa lijkt helaas een tegengestelde richting op te gaan: minder democratie, minder innovatie en de industrie die er nog is wordt beetje bij beetje overgenomen door het verre oosten.

Daarenboven vindt er, onder leiding van een groeiende groep nieuwkomers die cultureel, intellectueel en mentaal in de vroege middeleeuwen zijn blijven steken, een gestage ontmanteling van ‘de Nederlandse cultuur’ en van de Europese plaats. Één van de kwalijkste effecten hiervan is antisemitisme. Dat is de laatste decennia dan ook groeiende. Om je kapot te schamen.

Niets blijkt ooit vanzelfsprekend.

Met een vriendelijke groet,

Rob van der Laak

Ps: zoals ik de situatie kan kennen zou ik niet weten wat er tegen de nederzettingen zou spreken.

Samuel Slagter

vrijdag 16 oktober 2015
Goed geschreven, maar hoeveel mensen zullen dit lezen?

J.B.Akkerman

zaterdag 17 oktober 2015
Ik ben bang dat het prediken voor eigen parochie is.
In Nederland is de zwijgende meerderheid niet geinteresseerd in waarheidszoekende opinies.
Met de groeiende invloed van anti-Israelische groeperingen (lees islamitische Arabische volksgroepen) in de media, wordt dat ook niet beter.

Channa Walvisch

zaterdag 17 oktober 2015
Goed geschreven Simon, dank je wel.
Goede week en sterkte voor jullie alle allemaal!

Sylvia Dreese

maandag 19 oktober 2015
Kol hakowod! Juiste schets van situatie!

Michael Jacobs

maandag 19 oktober 2015
Omgedraaide wereld. Het Joodse volk weet zich - met God's hulp - al zo'n drieduizend jaar te redden. Nieuwkomer Nederland daarentegen heeft geen idee hoe het verder moet. Dát is reden voor bezorgdheid!

Roland van Geens

dinsdag 20 oktober 2015
Beste Simon,
Dank je wel voor dit (als gewoonlijk) uiterst verhelderende stukje. Misschien is het een goed idee om een met Monique van Hoogstraaten, correspondent o.a. voor Het Parool, een kop koffie te gaan drinken en haar eens wat verstand bij te brengen. Ik herinner me haar eerste TV-reportage voor het Journaal. Zij toonde een Palestijn, die - n.b. op zijn eigen land! - een waterput had geslagen. Maar die was door het leger vernietigd, o schande! Wat zij niet vertelde was dat het slaan van putten in strijd is met de overeenkomst tussen Israel en de P.A. over de verdeling van water. Wat zij ook niet vertelde was dat de man in de C-gebieden woonde en dat daar de IDF verantwoordelijk is. Wat zij evenmin vertelde is dat de Palestijnen 40 % meer water verbruiken dan volgens de afspraken is toegestaan. Maar het domste van alles is dat zij en de NOS blijkbaar denken, dat je bijv. in Nederland wel putten mag slaan in je eigen tuin. Nou vergeet het maar. Als je dat doet krijg je gigantische boetes, omdat je het grondwaterpeil aantast. En madam gaat maar door met haar onnozele berichten, wel met veel medeleven met de Palestijnen natuurlijk. Ik snap dat je niet het hele nedelandse journalistenleger op de koffie kunt vragen, maar misschien alleen dit domme gansje. Levert vast ook een mooi verhaal op voor deze rubriek.
Hartelijke groeten,
Roland van Geens

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X