Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Salomon Bouman

Salomon Bouman (1937) was gedurende 37 jaar correspondent voor NRC-Handelsblad, De Standaard en de Nederlandse radio in Israël. Alvorens zich in 1965 in Israël te vestigen was hij parlementair verslaggever van Het Parool. Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University, SAIS, School for Advanced International Studies in Bologna. Voor NRC-Handelsblad berichtte hij ook uit Washington, Cairo, Amman, Cameroen, Duitsland en de meeste Oost-Europese landen. Hij woont nu in Bilthoven. Bouman heeft een zoon en dochter in Israël en vier Israëlische kleinkinderen. De afgelopen drie jaar heeft Salomon Bouman twee boek gepubliceerd: 'Israel tussen hoop en vrees, van socialistische pioniersgeest naar kapitalisme. Uitgegeven door AUP, Amsterdam University Press. En een roman 'Ontmoeting en misverstand', heilig is de drager van onheil, uitgegeven door Amphora, Amsterdam.

vrijdag 31 mei 2019

Het succes van de Israëlische hightech – ook al stortte onlangs op het laatste moment een Israëlische satelliet neer bij de landing op de maan – is één van de redenen waardoor Israël nader wordt gebracht tot soenitisch Arabische landen, in het bijzonder Saoedi-Arabië. Riyad, maar ook Bahrein, Dubai en andere Golfstaten zijn om veiligheidsredenen bijzonder geïnteresseerd in Israëlische hightech producten. Deze hightech toenadering heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangemoedigd binnen enkele weken een vredesplan voor het Midden-Oosten te lanceren.

Misschien moet hij toch nog even wachten totdat duidelijk wordt of Netanjahoe een rechtse coalitieregering kan vormen. Avigdor Lieberman, de leider van de partij Jisrael Beitenoej ligt dwars. Hij staat er op dat de dienstplicht voor iedereen moet gelden en er dus geen uitzondering mag worden gemaakt voor jesjiwe-studenten. De ultra-orthodoxe partijen die Netanjahoe nodig heeft om te kunnen regeren, geven op dit punt geen krimp. Zij leggen de veiligheid en het voortbestaan van Israël in handen van God. En dus moeten er worden gebeden in plaats van te dienen in Tsahal, het leger.

Aan de ronde tafel van mijn stamcafé in Ramat Hasharon spreek ik met Madi Nassimian over het Israëlische hightech succes en de Aziatische zoektocht naar het geheim ervan. “Japanners en Chinezen komen naar ons land om het Israëlische hightech wonder te begrijpen. Israël is na de VS en China de derde hightech mogendheid. Dat zo’n klein land in zo’n korte tijd zo hoog op de ladder van de hightech is geklommen, willen ze doorgronden”, zegt Madi Nassimian, CEO en oprichter van Son Interactive, gespecialiseerd in digitale strategie.

“China is bijzonder geïnteresseerd in de Israëlische hightech. De Chinese pers schrijft er veel over”, laat mijn Chinese contact in Beijing me weten. “Sedert mijn nieuwsagentschap Xinhua in 1992 een bureau in Jeruzalem opende, is in de Chinese pers uitgebreid geschreven over verschillende aspecten van de Israëlische hightech zoals druppelirrigatie, geavanceerde wapensystemen, ontzilting van zeewater en meer.”

“De Japanse en Chinese hightech-deskundigen beperken zich in hun zoektocht niet tot het aflopen van onze mensen in de hightech industrie in Tel Aviv en Herzliya. Ze gaan naar jesjiwot, Talmoedscholen, waar orthodoxe Joden een leven lang dag in dag uit de Talmoed bestuderen, een exercitie in dialectiek. Vermoeden ze dat de eeuwenoude Joodse Talmoed studie de bron is van het Joodse denken?”

Madi Nassimian heeft een wat nuchtere kijk op de ontwikkeling van het hightech fenomeen. Het karakter van de Israëlische samenleving, ontsproten aan de communautaire kibboetsideaal heeft zijn stempel gedrukt op de vorming van de antiautoritaire, eigenwijze, Israëli.

In de Israëlische hightech industrie is deze karaktertrek op de werkvloer volgens Madi van groot belang bij het uitwisselen van ideeën en het nemen van initiatieven. Het is volgens hem één van de redenen waardoor de snelle ontwikkeling van de hightech valt te verklaren. Jodenvervolging, geografie en oorlogen liggen ten oorsprong van de ontwikkeling van de Israëlische hightech.

Joodse geleerden uit Duitsland ontvluchtten het nazi-regiem en speelden vóór de stichting van de staat Israël, in 1948, een belangrijke rol bij de vorming van het Weizmann Instituut, de Hebreeuwse Universiteit, het Technion in Haifa en instituten op het gebied van landbouw. De druppelirrigatietechniek is het Israëlische hightech-antwoord op droogte en watertekort. Deze techniek is populair in de Arabische wereld.

De komst van ruim één miljoen Russische Joden, na de val van de Sovjet-Unie, heeft de Israëlische hightech in een hogere versnelling gebracht. Volgens een statistiek heeft 2,3 procent van deze immigratiestroom een M.A. of een PhD. van de beste Russische universiteiten. Deze immigranten munten uit in research en development en nieuwe industriële processen, een welkome aanvulling op de traditionele expertise in software, halfgeleiders, elektronica en communicatie.

De basis van de overgang van een landbouweconomie naar een hightech industrie werd met overheidssteun gelegd na de oorlog van 1967. Frankrijk onderwierp Israël aan een wapenembargo op Mirages, de straaljagers die een belangrijke rol speelden bij de Israëlische overwinning in 1967. De Franse president Charles de Gaulle bestrafte Israël omdat Israël volgens hem het eerste schot had gelost.

Om zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van buitenlandse wapenleveranties besloot Israël een eigen gevechtsvliegtuig te ontwikkelen, de Kfir, en een tank, de Merkava. Onder zware Amerikaanse druk werd de productielijn van de Kfir echter stopgezet. Washington verzette zich tegen de verkoop van dit vliegtuig aan Zuid-Amerikaanse landen. Ook werd een begin gemaakt met de ontwikkeling van ballistische raketten, terwijl onder de neus van Amerikaanse inspectie in Dimona uranium werd verrijkt voor het aanmaken van een nucleaire bom.

De Jom Kipoeroorlog, in oktober 1973, toen Israël door de legers van Syrië en Egypte werd verrast, heeft een diepte effect gehad op de ontwikkeling van spionage software.

Op basis van de hightech revolutie van het afgelopen decennium is cyber warfare het ultieme wapen geworden van Israëls afschrikwekkende macht en daarmee samenhangende veiligheid.

De oprichting van een speciale hightech legereenheid in de jaren tachtig van de vorige eeuw ligt ten grondslag aan de ontwikkeling en productie van militaire en daarvan afgeleide civiele hightech. Op de middelbare scholen worden de beste studenten door het leger gescreend. In Eenheid 8200 krijgen ze als dienstplichtigen gedurende drie jaar een intensieve hightech opleiding. Hightech firma’s die nu wereldfaam genieten zijn vaak opgericht door afgezwaaide soldaten (officieren) van deze geheime eenheid.

Niemand hoeft zich te verbazen dat er nauwe contacten zijn tussen de spionagetechnieken van de Mossad en de hightech industrie. CNN berichtte dat Israël de VS heeft gewaarschuwd voor Iraanse agressie tegen Amerikaanse en Saoedi-Arabische doelen. Door in te breken in Whatsapp heeft Israël belangrijke gegevens verzameld over mogelijke anti-Israëlische activiteiten. Volgens sterke geruchten heeft Israël enkele jaren geleden een ’worm’ geplaatst in het communicatiesysteem van de Iraanse nucleaire centrifuges waardoor deze op hol sloegen. Het aanmaken van verrijkt uranium voor een atoombom zou daardoor zijn vertraagd.

Hightech producten maken zeventig procent (76 miljard dollar in 2016) uit van de totale Israëlische export. Daarnaast beschikt Israël over een exceptioneel hoog percentage werknemers (twintig procent) met een universitaire graad. Een andere indicatie voor de creativiteit in de wetenschappelijke wereld is dat voor iedere 10.000 inwoners academici 110 wetenschappelijke papers publiceren in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften. Een wereldrecord volgens Israëlische gegevens.

Op deze brede basis, met overheidssteun en belangrijke buitenlandse investeringen, staan Israëlische hightech firma’s genoteerd op Nasdaq. Israël komt op deze prestigieuze beursnotering na de VS en Canada op de derde plaats.

Israëlische hightech producten zijn voor miljarden dollars over de toonbank gegaan. Intel heeft in 2017 voor Mobileye (een techniek voor stuurloos rijden) 15.3 miljard dollar op tafel gelegd. Waze werd in 2013 voor 1.3 miljard dollar verkocht. Orbotech bracht 5.4 miljard dollar op. Op een lijst staan vijftien hightech producten die voor meer dan 1 miljard dollar van de hand gingen. Intel en andere grote Amerikaanse ondernemingen als Motorola, IBM en Microsoft hebben onderzoekcentra in Israël geopend.

De ontwikkeling van de hightech sector gaat zo snel dat er nu een tekort is aan 15.000 gekwalificeerde werknemers. Om daarin te voorzien wordt naar personeel gezocht onder de Israëlische Arabieren en in de ultra-orthodoxe gemeenschap. Orthodoxe vrouwen krijgen een opleiding programmeren zodat zij thuis kunnen werken zonder in aanraking te komen met ‘vreemde’ mannen. De regering stimuleert Arabisch hightech onderwijs. Inmiddels werken 4.500 Arabieren in de hightech industrie. Honderden programmeurs uit India zijn reeds aangetrokken om in het tekort aan programmeurs te voorzien.

Delen |

Reacties

Carolyn Levisson

vrijdag 31 mei 2019
weer erg interessant! bedankt....

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Harry
mrt 2020Einde
mrt 2020Arabisch protest
mrt 2020Het ware gezicht
feb 2020Sanders
feb 2020Raja Bandar
feb 2020Raoul
feb 2020Geschiedenis
jan 2020Doodsteek
jan 2020Gas
jan 2020Pers
jan 2020Iran
dec 2019Jonathan
dec 2019Krijt
dec 2019Efraim
nov 2019Crisis
nov 2019Provocatie
nov 2019Taxi
nov 2019Rabin
nov 2019Protest?
okt 2019Kanariepiet
okt 2019Sport
okt 2019Sjana tova
sep 2019Apartheidsstaat?
sep 2019Verkiezingen
sep 2019Judea en Samaria
sep 2019Peilingen
aug 2019Trump
aug 2019Waarschuwing
aug 2019Haat
aug 2019Els
jul 2019Peretz
jul 2019Barak
jul 2019Lakmoestest
jun 2019Assimilatie
jun 2019Verdelers
jun 2019Verrechtsing
jun 2019Aangebrand
mei 2019Hightech
mei 2019Droomvrede
mei 2019Donkere wolken
mei 2019Gaza
mei 2019Excessen
apr 2019Geen Palestijnse staat
apr 2019Zure vruchten
apr 2019Verkiezingen
mrt 2019Vergif
mrt 2019Ilhan Omar
mrt 2019Mark Blaisse
mrt 2019Amandelen
mrt 2019Macht
feb 2019Polen
feb 2019Knops
feb 2019Gantz
feb 2019Analyse
jan 2019Democratie
jan 2019Oz
dec 2018Yaniv Sagee
dec 2018Netanjahoe
nov 2018Haat
nov 2018Luns en de Golan
nov 2018Mini-oorlog
nov 2018Jan Brokken
nov 2018Pittsburgh
okt 2018De Amerikaanse Israël-lobby
okt 2018israël en Saoedi-Arabië
okt 2018Songfestival
okt 2018Twee maal Israël
sep 2018Naar sjoel
sep 2018UNRWA
aug 2018Indië
aug 2018Krom denken
aug 2018Overpeinzingen
aug 2018Hitler
jul 2018Israël rechts
jun 2018Zuurstof
jun 2018Ballon
jun 2018Diner
jun 2018Sjoel Deventer
mei 2018Anne
mei 2018Toch
mei 2018Geen akkoord
mei 2018Ze doen ons niets
apr 2018Moed
apr 2018Iran
apr 2018Weer
mrt 2018Haggada
mrt 2018Kim en Trump
mrt 2018Boek Hinke Piersma
mrt 2018Syrië
feb 2018Grossman
feb 2018Israël en Poetin
feb 2018Netanjahoe
feb 2018Protesten
jan 2018Impressie
jan 2018Film
jan 2018Dr. Aref
jan 2018Israëlische Arabieren
dec 2017Ambassadeurs
dec 2017Fiddler
dec 2017Trump
dec 2017Koeweitse schrijver
nov 2017Storm
nov 2017Aardbeving
nov 2017Herdenking Rabin
nov 2017Verwarrend
okt 2017Hightech perikelen
okt 2017Netanjahoe
okt 2017De Iraanse deal
okt 2017Trump moment
okt 2017Duitsland
sep 2017RM in Londen
sep 2017Mossad
sep 2017Channa
sep 2017Generaals
aug 2017Angst
aug 2017Kritiek
aug 2017Kushner
jul 2017Twitter
jun 2017Vrouwen
jun 2017Leugendetector
jun 2017Dan Bavly
jun 2017Fake News
mei 2017Geld stinkt niet
mei 2017Torpedo
mei 2017Onmacht
mei 2017Vrede?
apr 2017Sjoa
apr 2017Explosie
apr 2017Assad
mrt 2017Hamas
mrt 2017Merkel
mrt 2017Trump de Messias?
mrt 2017God
mrt 2017Een zwarte lijst
feb 2017Verwarring
feb 2017Witte Huis
feb 2017Zaken doen met Trump
feb 2017Trump behagen
jan 2017Ma’alé Adomiem
jan 2017Net Trump
jan 2017Vijf ex-chef-stafs
jan 2017Donald en Benjamin
dec 2016Friedman
dec 2016Ronit
dec 2016Pijnlijk
dec 2016Brand in Israël
nov 2016Israël en Trump
nov 2016Trump
nov 2016Qatar
okt 2016Israëlische Arabieren
sep 2016Peres
sep 2016NYT
sep 2016Nir
sep 2016Hillary
sep 2016China
aug 2016Poetin-Netanjahoe
aug 2016Hedy
aug 2016Ankie
jul 2016Bloeme Evers
jul 2016Dyab Abou Jahjah
jun 2016Asscher
jun 2016Trump
jun 2016De tijd dringt
jun 2016Lieberman
mei 2016Harakiri
mei 2016Een naar gevoel
apr 2016Moeilijk
apr 2016Andere wind
mrt 2016EU-crisis
mrt 2016Dustin
mrt 2016Zege Sanders
mrt 2016Joden in de familie
feb 2016Mead
feb 2016Olmert
feb 2016Bernie Sanders
feb 2016Vrouwen bij de Klaagmuur
jan 2016Joodse gezanten
jan 2016Gelijk
jan 2016Angst
jan 2016Geld
dec 2015Silvan
dec 2015Zee
dec 2015Sarid
dec 2015IDFA
nov 2015Nogmaals ISIS
nov 2015ISIS
nov 2015Tot de vulkaan uitbarst
nov 2015Rabin
okt 2015Eurotherapie
okt 2015TV-beelden
okt 2015Kafka
sep 2015Hek
sep 2015Barenboim
aug 2015Onthullingen
aug 2015Boemerang
aug 2015Doodstraf
aug 2015Gay Parade
jul 2015Turkije
jul 2015Wenen
jul 2015Drie maal schaamte
jul 2015Michael Oren
jun 2015Druzen
jun 2015EU – Griekenland – VS - Rusland
jun 2015Voet
jun 2015Rivlin
mei 2015Goochelen
mei 2015Nieuwe regering
mei 2015Anne Frank
apr 2015Getallen
apr 2015KNVB
apr 2015Pesach
mrt 2015Telefoontje
mrt 2015Rozen met doornen
mrt 201517 Maart
mrt 2015Bibi in de Senaat
feb 2015Angst
feb 2015Vete
feb 2015Machtsevenwicht
jan 2015Arabische partij
jan 2015Vrouwen
jan 2015Moord
jan 2015Livni
dec 2014Islammacht
dec 2014Hillary
dec 2014Democratie
nov 2014Komedie
nov 2014Sarona
nov 2014Moord
nov 2014Ha’aretz
okt 2014Intifada?
okt 2014Dollars voor Gaza
okt 2014ISIS
okt 2014Monster
sep 2014Sjana tova!
sep 2014Dialoog
sep 2014Intern zielsdebat
sep 2014Opiniepeiling
aug 2014Voor afwijkende meningen is geen plaats
aug 2014Moord
aug 2014Bovenmenselijke moed
aug 2014Bestand
jul 2014Gaza-oorlog
jul 2014Te lang
jun 2014Israël en de Palestijnse economie
jun 2014Pius de Twaalfde
jun 2014Houthakker gezocht
jun 2014Rivlin
mei 2014Paus Franciscus
mei 2014Anti-Defamation League
mei 2014Amos Oz
mei 2014Hamas
apr 2014De woede van Obama
apr 2014Geen vrede
apr 2014Corruptie en bezetting
mrt 2014Staking bij ‘buitenlandse zaken’
mrt 2014Heidegger en Arendt
mrt 2014CIDI en antisemitisme
mrt 2014Kerry als piloot
feb 2014Alice Herz-Sommer
feb 2014Water
feb 2014Premier Lieberman
feb 2014Kerry
jan 2014Shulamit Aloni
jan 2014Ivriet
jan 2014Van Bommel
jan 2014Ontboezeming
jan 2014Nieuwjaar
dec 2013De Russen komen
dec 2013Afrikanen
dec 2013Druk op Bibi
dec 2013Arik Einstein
nov 2013Iran-akkoord
nov 2013Het gewicht van de geschiedenis
nov 2013Kinderen van Teheran
nov 2013Christenen in Jeruzalem
nov 2013Goed en slecht nieuws
okt 2013Qatar
okt 2013Spijkerbroek en Twan
okt 2013Peres in Nederland
sep 2013Robama
sep 2013Bach
sep 2013Een ander Midden-Oosten
aug 2013Advies aan minister Timmermans
jul 2013Ron Demer
jul 2013Spionage
jun 2013Bedoeïenen
jun 2013Peres
jun 2013Yoram Kaniuk
jun 2013Haat
mei 2013Hannah Arendt
mei 2013Vluchten
mei 2013Koninkrijk
apr 2013Conclusie
apr 2013Voices of the Levites
apr 2013Islam
apr 2013Gas
mrt 2013Obama tovert
mrt 2013Obama in Israël: 'Yes you can'.
mrt 2013Kritiek op Nederland
mrt 2013Foto
mrt 2013Lincoln
feb 2013IJsjes
feb 2013Hartman
feb 2013Obama naar Israël
feb 2013Egypte
jan 2013Er is toekomst
jan 2013Amerikaans isolationisme
jan 2013Nieuwe verhoudingen
jan 2013Peres
dec 2012Emoties
dec 2012Omroep
dec 2012Straffen
nov 2012Verrassingen
nov 2012Als tropische regen
nov 2012Van Agt
nov 2012Indianenverhaal
nov 2012Tafelgesprek
okt 2012De Palestijnse kwestie slaapt
okt 2012Fiets
okt 2012Vervroegde algemene verkiezingen
okt 2012Voetbal
sep 2012China – Japan
sep 2012Wilders en koosjer slachten
aug 2012Schiphol
aug 2012WC in Keulen
jul 2012Atoombom op Teheran
jun 2012Mosri
jun 2012Wonder
jun 2012Vandalisme
jun 2012Tussen hoop en angst
jun 2012Dibi
mei 2012Robben
mei 2012De val van het Nederlandse kabinet
mei 2012Benzion Netanyahoe
mei 2012Gas
apr 2012Dhimmi en Wilders …
apr 2012Macht en fictie
apr 2012Philip Mok is niet meer
apr 2012Rabbijn en Islamiet
mrt 2012Verrader
mrt 2012Barak’s appartement
mrt 2012Beurs omhoog, raketten naar beneden
mrt 2012Obama en Netanyahoe
mrt 2012Paranoia
feb 2012NRC
feb 2012Besnijdenis
feb 2012Syrië
feb 2012Birobidjan
jan 2012Netanyahoe en de pers
jan 2012Goed nieuws uit Israël
jan 2012Charedisch vogeltje
dec 2011Internet
dec 2011Minaret
dec 2011Geen reden voor Israëlische angst
dec 2011Brug te ver
nov 2011Naakt
nov 2011Angst
nov 2011Na de vrijlating van Gilad Shalit
okt 2011Knoop
okt 2011Hoofdstad
sep 2011De geest van Netanyahoe
sep 2011Grote risico’s
sep 2011Zoveel dreigementen
sep 2011Zuur Turks fruit
aug 2011Nog meer lente …
jul 2011Leve de waarheid!
mei 2011Het ene geluid is het andere niet ...
apr 2011Vrijheid van godsdienst