inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Gastcolumns

Weblogs disclaimer

Op deze pagina vindt u eenmalige bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen die natuurlijk altijd een link hebben met jodendom. Een gastcolumn bestaat uit een boek- of filmrecensie, een mening of opinie over een (actueel) onderwerp, het verslag van een Joodse-thema-reis, een bijzondere belevenis, etc. De gastcolumn is niet bedoeld voor reacties op eerder verschenen columns. Hiervoor is steeds ruimte ónder de betreffende column. Wilt u een gastcolumn schrijven? Neem dan contact met ons op via blocq@crescas.nl. De directie van Crescas beslist in alle gevallen over plaatsing van een gastcolumn.

vrijdag 27 maart 2015

Over de gastcolumnist

Harry Polak (1947), psycholoog, was voor zijn pensionering kwaliteitsadviseur in de geestelijke gezondheidszorg. Hij is voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Zowel lokaal als landelijk is hij doende met allerlei dialoogactiviteiten om bruggen te slaan tussen diverse bevolkingsgroepen door wederzijdse onbekendheid en vooroordelen af te breken. Echter zonder essentiële verschillen uit het oog te verliezen.

In 2012 werd het zogenaamde Veiligheidspact ondertekend door Joodse, Christelijke, Islamitische en seculiere organisaties in de Amsterdamse Westerkerk. De ondertekenaars zegden toe voor elkaar op te komen bij verbaal of fysiek geweld tegen één van hen. Aanleiding voor het opstellen van het pact was onder andere geweld tegen homo’s door Islamitische jongeren. Homoseksualiteit is een moeilijk punt voor de islam, en ook voor orthodoxe stromingen binnen jodendom en christendom. De Moslims die achter het pact staan, wijzen geweld tegen homo’s echter volstrekt af. Zij hopen op hun beurt steun te krijgen als er geweld wordt gebruikt tegen moskeeën en vrouwen met hoofddoeken. Van de andere ondertekenaars van het pact mag dat dan ook verwacht worden, dus ook van het COC Amsterdam, dat mee tekende.

Joden hoopten door de ondertekening van het pact steun te krijgen bij het bestrijden van antisemitisme in moslimkringen. Niet dat alleen daar sprake is van jodenhaat, maar momenteel komt daar wel de grootste dreiging vandaan. Bedenk dat het pact werd uitgebracht na de aanslag in Toulouse op een Joodse school. Toen wisten we nog niet dat er aanslagen zouden volgen op Joodse doelen in Brussel, Parijs en Kopenhagen, door extreme Moslims.

Tijdens de Gaza-oorlog in 2014 vonden in Nederland tal van pro-Palestijnse demonstraties plaats. Daarbij was jodenhaat en Israëlhaat niet van de lucht. Het was een lakmoesproef voor het pact. Immers, ondertekenaars van het pact mogen fel van mening verschillen over het Palestijns-Israëlisch conflict, maar beloofd was dat dit niet zou mogen leiden tot onversneden antisemitisme, zoals geuit door met name rapper Appa. Toch was één van de initiatiefnemers van het pact spreker bij de demonstratie op de Dam waar door Appa onder andere ‘Fuck de Talmoed’ werd geschreeuwd. Daarvan werd geen afstand genomen door de betrokkene bij het pact, al zei hij achteraf dat hij het daarmee oneens was.

Door de initiatiefnemers van het pact werd, naar aanleiding van dit onverkwikkelijke incident, besloten om elkaar eens diep in de ogen te kijken. Het was geen gemakkelijk gesprek. Toch lukte het om een gezamenlijke verklaring uit te brengen waarin een veroordeling wordt uitgesproken over: “het roepen van ‘Fuck de Talmoed’, ‘zionistenhonden’ en het ontkennen van het bestaansrecht van Israël; het bespugen van meisjes met hoofddoek, jongens met keppels, of hand-in-hand lopende mannen; het plegen van aanslagen op religieuze instituties of de dreiging daarvan; het politieke pleidooi voor minder Marokkanen, sluiten van alle moskeeën en verbranden van de Koran.”

Na de laatste Gaza-oorlog zijn we twee aanslagen verder. Na Parijs volgde Kopenhagen, waarbij gerichte aanslagen werd gepleegd op Joden. Daarna bleek dat door jongeren van Islamitische huize, aldus hun leerkrachten, wordt ontkend dat er überhaupt iets is gebeurd in Parijs, de media belazeren de boel. Bij anderen draait een andere variant van het complotdenken op volle toeren: de zionisten zitten achter IS en maken zo de islam zwart.

By the way, dat lost voor degenen die er zulke ideeën op nahouden twee problemen op: het Islamitische straatje wordt schoon geveegd en tegelijkertijd krijgt een groep aan wie men toch al de pest heeft, de schuld van de ellende in de wereld. Jongerenimam Ibrahim Wijbenga moet daar niets van hebben. Hij ziet het antisemitisme onder Moslims onder ogen en trekt daartegen ten strijde. Met gevaar voor eigen leven.

Rapper Appa is uit heel ander hout gesneden: bij hem gaat antizionisme hand in hand met jodenhaat. Hij doet geen moeite om het te verbergen. Bij anderen is het vaak minder duidelijk: ze hebben niks tegen Joden, zeggen ze, ze haten alleen zionisten. Joden zijn okay, zionisten zijn moordenaars. Joden die tegen Israël zijn, zijn goede Joden, Joden die achter Israëls bestaansrecht staan, zijn foute Joden. Trap daar niet in. Als je niets tegen Joden hebt, dan gun je Joden een eigen staat. Net als elk ander volk. Joden zonder Israël … dan zijn we weer terug bij af.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

annelien kisch

zaterdag 28 maart 2015
zware kost inderdaad; je doet goed werk !

Harry Polak

woensdag 1 april 2015
Jij ook, Annelien, met Machsom. We zullen het niet over alles met elkaar eens zijn wellicht, maar Machsom Watch heeft een belangrijke pedagogische functie voor de jonge soldaten.

Max

maandag 25 november 2019
Ik denk dat een van de oorzaak van de joden-haat is, dat joden nu een eigen staat hebben, terwijl joden vroeger als dhimmi's onder de islam leefden.Volgens de Koran is hun bestemming te leven in vernedering en ellende.Joden hebben in de Arabische wereld door alle eeuwen heen vervolgingen en pogroms gekend (Fostat in 1011, Fez in 1033, Granada in 1066, Jemen in 1165, door de Almohaden /1130-1212 ), om er slechts enkele te noemen.Ze waren het slachtoffer van moordpartijen, verplichte bekeringen tot de islam, arbitraire confiscatie van hun bezittingen en vernederende Dhimmi-wetten. Moslims in de regio weigeren te leven met een superieure Joodse staat.Joden horen tweederangs burgers te zijn, zo heeft de islam vastgesteld, en een Joodse staat op grond die voor altijd islamitisch zou zijn, is helemaal uit den boze, en dus object van haat.Eeuwen voor de ‘agressie van 1967′ en Ariel Sharon, bestond er reeds een rabiaat antisemitisme in de moslimwereld. Reeds lang voor de stichting van de staat Israël werden Joden in de Arabische landen onderdrukt, vernederd en vermoord.Het Israëlisch-Arabisch conflict is in feite een gepolitiseerde versie van de eeuwenoude haat van de islam tegenover het jodendom. ..

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Intensivist in tijden van corona
sep 2019Hedendaagse onderduik
nov 2018Radicaal genuanceerd herdenken
jul 2018When Harry Meets Zvi
mei 2018Trump triomfeert!
nov 2017Eindelijk
sep 2017In memoriam Rob Boerboom
jun 2017Joodse geschiedenis van Gouda
mrt 2017Midden-Oostenpolitiek uit 1001 nacht
jan 2017Nieuwsbriefredactrice Raya Lichansky 70
jan 2017Oude mannen en een dood paard
aug 2016Klein maar springlevend
jun 2016Henriette Boas, vriendin en huisgast
jan 2016Zondebok
dec 2015Wie is er bang voor Spinoza?
nov 2015Om toch
nov 2015Ahmad Dawabsheh blijft alleen
okt 2015Stilte in Joods Nederland
sep 2015Vluchtelingen: ruimhartig en meedogenloos
sep 2015Godgeklaagd
jul 2015I'm a European Jew - and No, I'm Not Leaving
mei 2015Culturele boycot Israël verzwakt de oppositie
mei 2015Boedapest
apr 2015Krakow
apr 2015Praag
mrt 2015Samen optrekken tegen jodenhaat en islamhaat
dec 2014Han Hollander (1886-1943), sportverslaggever
jul 2014Joden, Moslims, vooroordelen en Maison de Bonneterie
jun 2014De handel en wandel van de boekenjood
mei 2014Biografie van Esther de Boer–van Rijk
apr 2014Anne
apr 2014Inclusief of exclusief
apr 2014Het verrassende Egypte van vóór de Uittocht
feb 2014Op school
feb 2014Nieuw boek van Pauline Micheels: 'Vandaag'
feb 2014Allemaal hadden ze een naam
jan 2014Nooit meer Auschwitz
jan 2014Heruitgave van ‘De Samaritanen’
nov 2013Ariëlla Kornmehls 'Wat ik moest verzwijgen’
nov 2013Dialoog tussen Joden en Marokkanen of Turken
nov 2013Fietsen voor Alyn
nov 2013Limmoed en het orthodoxe fiasco
aug 2013Lemberg
jul 2013Joods Gouda
jul 2013Slavernij
jun 2013Een boek over rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog
jun 2013Lili, een boek dat geschreven mòest worden
mei 2013Hannah heet ik - Hannah Cohen
apr 2013Het kwaad van de banaliteit: Margarethe von Trotta's film Hannah Arendt
apr 2013Toespraak tijdens Jom Hasjoa-herdenking, 7 april 2013