inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Falafel, pita, choemoes en techina

Online-workshop door Yvonne van Gelder

Falafel is in Israël het meest populaire streetfood. Het is goedkoop, voedzaam, vegetarisch en praktisch overal kosjer verkrijgbaar. De oorsprong van falafel is echter niet Israëlisch maar Egyptisch.
Het woord falafil is het meervoud van het woord filfi, wat in het Arabisch ‘iets luchtigs’ betekent. De oudste betrouwbare informatie over falafel komt van de Koptische gemeenschap in Egypte rond het jaar 500. Deze Egyptische christenen aten falafel op basis van gedroogde tuinbonen (fava bonen) in de vastenperiode voorafgaand aan Pasen. De vegetarische balletjes waren een alternatief voor vlees en een vorm van ascetisme.
Na de moslimoverheersing van Egypte in de 7e eeuw werd de traditie van falafel overgenomen door de Egyptische moslims. Het kreeg een prominente rol tijdens de Iftarmaaltijden, de rituele gemeenschappelijke maaltijden tijdens de Ramadan. Omdat falafel lichter verteerbaar was dan vlees, kreeg het de naam falafil. Door de verspreiding van de Islam over de Levant werd falafel in de rest van het Midden-Oosten bekend en populair. Mizrahi-Joden uit ondermeer Egypte en Syrië namen de traditie van falafel over en brachten het gerecht later mee naar Palestina, waar het uiteindelijk Israël’s nationale gerecht werd.

Voor deze workshop heb ik twee originele falafelrecepten gekozen. U maakt kennis met traditionele aromatische Zuid-Egyptische falafel op basis van tuinbonen en de meer gangbare pittige Druzenfalafel op basis van kikkererwten.
Alle recepten zijn parve en royaal voldoende voor 6 personen.

Ik ben uitgegaan van de standaard Engelse eenheidsmaten:
1 theelepel = 5 ml en 1 eetlepel = 15 ml

Onderstaand geef ik eerst wat algemene informatie over de gebruikte ingrediënten en de verkrijgbaarheid.