inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

In Memoriam Harry Jacob van den Bergh z”l (1942-2020)

Door Michel Waterman

Met het overlijden van Harry van den Bergh, op 77-jarige leeftijd, verliest Joods Nederland één van zijn meest vooraanstaande leden.

Harry was politicus, een sociaaldemocraat in hart en nieren en zijn leven lang lid van de Partij van de Arbeid. Tussen 1977 en 1987 was hij Tweede Kamerlid, met Buitenlandse Zaken en Defensie in zijn portefeuille, en van 2010 tot 2018 gemeenteraadslid in zijn woonplaats Amstelveen. Hij zette zich in voor talloze Joodse en niet-Joodse organisaties. Zo was hij onder andere voorzitter van Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter van Veilig verkeer Nederland, voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland en voorzitter van Humanity in Action.

Ook Crescas is hem veel dank verschuldigd. In de zomer van 2011 was Harry één van de eersten die columns ging schrijven voor de Crescas-website. In zijn eerste bijdrage, ‘Ter kennismaking’ , werd meteen duidelijk wat wij, en onze lezers, van hem mochten verwachten. Hij opende met: “Ik meen oprecht dat het een kowed is op deze site voor 3.500 potentiële lezers te mogen delibereren, te mopperen, te adviseren, te prijzen en te wanhopen over vele zaken die in de Joodse (en niet-Joodse) wereld en in Israël aan de orde zijn.” De toon was gezet. Een lange reeks columns volgde, vaak over de Israëlische politiek, waarbij hij – ondanks zijn liefde voor Israël – stevige kritiek niet schuwde.

Vrijdag 13 maart 2020 plaatsten wij zijn 255ste column. Het zou, zoals wij nu weten, zijn laatste bijdrage zijn.

In april 2018 overleed Marijke van den Bergh, Harry’s geliefde echtgenote. Haar verlies is hij eigenlijk nooit te boven gekomen. Zondag 22 maart 2020 is Harry naast zijn Marijke begraven.
Moge hun beider zielen zijn opgenomen in de bundel van het eeuwige leven.

Hier kunt u alle 255 columns van Harry lezen.