Bel Crescas: 020 - 640 23 80
Crescas schoolbord
Brundibár
een kinderopera
cursusnummer7401
docentJules van Hessen
plaatsAmsterdam
datacursus: 2x op woensdag
23 en 30 april 2014
opera: zondag 4 mei
tijdcursus: 20.00-22.00 uur
kosten€ 56,00Brundibár is een kinderopera, geschreven in 1938 door de Tsjechisch-Joodse componist Hans Krása, voor het eerst opgevoerd in 1942 door kinderen uit het Joodse weeshuis van Praag. Het schijnbaar onschuldige sprookje heeft een diepere laag. Brundibár (brombeer), een verwijzing naar Hitler, wordt overwonnen door de kinderen. September 1943 werd de opera opnieuw opgevoerd, nu in Theresienstadt waar de componist en de kinderen uit het weeshuis elkaar weer troffen. De opera was ook een van de 'hoogtepunten' tijdens het bezoek van het Rode Kruis aan Theresienstadt en onderdeel van de nazi-propaganda. Een bittere herinnering. Toch was voor de kinderen van Theresienstadt de opera een manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid.
In het kader van 'Theater-na-de-Dam' zal het Nederlands Theaterorkest, onder leiding van dirigent Jules van Hessen, de opera zondag 4 mei, voor de Dodenherdenking, opnieuw opvoeren. De nadruk ligt op Brundibár als bron van inspiratie voor toekomstige generaties.
In de cursus voorafgaand aan de opera gaat dirigent Jules van Hessen niet alleen in op de opera en alle aspecten daarvan, ook andere componisten die ondanks (of misschien dankzij) het nazibewind tot artistieke prestaties kwamen, komen aan bod, zoals Hans Gal, Viktor Ullmann, Gideon Klein en Leo Smit.

cursussen met hetzelfde thema

Crescas is partner in