sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Het uitverkoren volk?

cursusnummer
7507
docent
Chaim van Unen
plaats
Amsterdam
data
3x op dinsdag
27 januari,
3 en 10 februari 2015
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 48,00

Het is een precair onderwerp, de uitverkiezing van het Joodse volk. Wat wordt daarmee bedoeld? Waar komt het vandaan? En ... stel dat het zo is, zijn we dan nog steeds uitverkoren? En met welk doel? Kunnen we voor de eer bedanken zoals in dat mopje waarin Moos, God vraagt een keer een ander volk te kiezen? Is het iets voor religieuze Joden, of ook voor seculieren?

Deze en andere vragen komen in de cursus aan de orde. De antwoorden zullen divers zijn. Antwoorden, misschien, die we niet willen horen? Eén ding is zeker: de antwoorden zijn interessant en we gaan ze niet uit de weg. Aan de hand van Tora en Tenach zullen we onderzoeken wat het doel van onze uitverkiezing zou kúnnen zijn.

De cursus is opgebouwd uit drie lessen:
1e les: Religies in het Midden-Oosten. Wat kenmerkt Tora te midden van andere religieuze geschriften en hoe speelt de historische omgeving (Mesopotamië, Egypte. Griekenland, etc.) daarbij een rol?
2e les: De wetten van Hammurabi en Mozes, twee verwante en vergelijkbare wetstelsels, maar ook met verschillen. De verschillen zeggen veel over het jodendom. Wat was volgens Tora het doel van onze uitverkiezing? We vieren het ontvangen van Tora als een feest, maar hoe gingen wij met de Tora om? Is uitverkoren zijn een essentieel onderdeel van onze Joodse identiteit?
3e les: Uitverkiezing na de Sjoa, kenmerk of program? Mogen we de uitverkiezing afzweren? En wat voor gevolgen heeft dat dan?

Cursussen met hetzelfde thema 'Filosofie'